Upriličen prijem za učesnike okruglog stola “Izvorna muzika-naša muzika” u Kalesiji

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović upriličila je prijem za učesnike okruglog stola o temi “Izvorna muzika-naša muzika”.

Prijemu su prisustvovali prof. dr. Amra Redžić, šef Odsjeka za kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova i član Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m, prof. dr. Tamara Karača – Beljak, profesorica na Odsjeku za etnomuzikologiju Muzičke akademije Sarajevo, Enisa Šojko, muzička urednica BH Radija 1, Mirela Šečić, stručni savjetnik za pozorišnu, filmsku i muzičku umjetnost u Federalnom ministartvu kulture i sporta, mr. Rusmir Djedović, predstavnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, Fajko Kadrić književnik, Alija Džafić Stručni saradnik u BKC-u, Hazim Osmanović član Savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne umjetnosti u Bosni i Hercegovini (CIOFF BiH), i Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Općinski načelnik Sead Džafić je pomagao i pomagat će i u budućnosti održavanje Festivala izvorne muzike jer želimo da budemo dio tima koji radi na čuvanju i njegovanju izvorne muzike, kazala je Hata Mujčinović.

Fahrudin Sinanović direktor BKC-a “Alija Izetbegović”, zahvalio se na prijemu u kabinetu načelnika te je pozvao nadležne da se uključe u projekat koji bi izvornu muziku uvrstio na UNESCO listu nematerijalnih dobara što bi značilo mnogo ne samo Kalesiji nego i BiH odnosno krajevima gdje se ova muzika njeguje i pjeva.

Zahvalnost za prijem iskazala je i urednica BH Radia1 Enisa Šojko koja je istakla da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Općinom Kalesija ali i da je zadovoljna što festival iz godine u godinu sve više raste i okuplja sve više mladih osoba koje žele da sačuvaju izvorni melos.