Uskoro posao za 30-tak nezaposlenih žena iz Kalesije

Općina Kalesija bi uskoro mogla biti bogatija za još jedan proizvodni pogon iz oblasti tekstilne industrije. Posao u ovoj tvornici bi dobilo 30-tak nezaposlenih žena sa područja kalesijske općine. Inicijativa za pokretanje ovog biznisa uslijedila je na sastanku načelnika općine Kalesija Seada Džafića, Hamze Yavuza, vijećnika u općini Bornova iz Izmira u Tuskoj i kalesijskog privrednika Kasima Selimovića.

Dogovoreno je da općina Kalesija u narednim danima obezbijedi potrebnu dokumentaciju. Partneri iz Turske će osigurati mašine i drugu prateću opremu, dok će Kasim Selimović ustupiti prostor od hiljadu metara kvadratnih u kojem će biti smješten proizvodni pogon.

Hamza Yavuz, koji je i predsjednik udruženja Bošnjaci – Izmir je prije dvije godine donirao računare OŠ Memići, a sa načelnikom Džafićem se sastao nakon posjete srebreničkim udruženjima. Yavuz je izrazio želju da pomogne građanima Kalesije kroz nekoliko održivih projekata kojim bi se osigurala nova radna mjesta.

„Razmišljali smo koja je to oblast u kojoj bi najbrže implementirali našu podršku Kalesiji. U razgovoru sa načelnikom Džafićem i Kasimom Selimovićem došli smo do zaključka da u ovom momentu najbrža investicija može biti realizirana kroz teksilnu proizvodnju. Nakon što obavimo neophodne pripreme uslijedit će obuka za žene koje bi radile u proizvodnji. Ovo je prvi korak saradnje između Kalesije i Izmira. Ima prostora za saradnju u privredi, kulturi, sportu… Obećao sam načelniku Džafiću da ću po povratku u Tursku uspostaviti kontakte, kako bi došlo do bratimljenja jedne općine iz Izmira sa općinom Kalesija“, kazao je Yavuz.

Općinski načelnik Sead Džafić zahvalio se gostu iz Turske na posjeti i obećao da će učiniti sve kako bi najavljeni projekat bio realizovan u vrlo kratkom roku.

„Usaglasili smo se da u narednim danima obezbijedimo uslove za brzu i efikasnu investiciju u oblasti tekstilne industrije. Našeg prijatelja iz Turske sam upoznao sa potencijalima općine Kalesija i uvjeren sam da ćemo u narednom periodu uspostaviti intenzivniju saradnju u mnogim oblastima. G-din Yavuz je obećao da će jedno naše kulturno-umjetničko društvo uvrstiti u ovogodišnji program „Balkanskog festivala folkolora“, koji se svake godine održava u Izmiru. Mi ćemo platiti prevoz, a naši domaćini će obezbijediti smještaj i hranu za našu djecu tokom boravka u Turskoj. Također dogovorena je i uzvratna posjeta u okviru manifestacije „Kalesijsko ljeto“, kazao je Džafić.

Hamza Yavuz se posebno interesirao za boračku populaciju, RVI i porodice šehida. Izrazio je želju da u naredni četvrtak, nakon posjete kabinetu načelnika općine Kalesija, gdje će biti dogovoreni detalji buduće saradnje, posjeti i SIOK „14.maj“ – Kalesija.