Bajramskom akademijom u Šeheru završeni “Dani povratka 2017”

Noćas je u Domu kulture u Šeheru održana Bajramska akademija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Kalesiji čime je završena i manifestacija “Dani povratka 2017”. Akademiji je prisustvovao i općinski načelnik Sead Džafić.

Na samom početku Bajramske akademije Nahla Mujanović je proučila nekoliko ajeta iz Kur’ana, a zatim se prisutnima obratio imam iz ovog povratničkog naselja Rijad ef. Sakić koji se zahvalio gostima na dolasku, ali i svojim džematlijama koji su došli kako bi ovoj manifestaciji dali značaj.

Na Bajramskoj akademiji obratio se i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muhamed Alić koji je uručio i Plaketu za doprinos organizaciji “Dana povratka 2017” glavnom imamu Enver efendiji Aliću, ali i Povelju dovišta Edinu Ramiću federalnom ministru za raseljene i izbjegle osobe koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije “Dani povratka 2017”.

Glavni imam Enver efendija Alić je istakao da je Plaketa koju je dobio trebala biti dodijeljena i imamima koji svakodnevno rade u manjem entitetu i koji su heroji povratka, kazavši da su oni zaslužni što se ezani čuju u Šeheru, Mahali, Capardama ali i u Papraći na području opštine Šekovići.

Ministar Edin Ramić podcrtao je da nam treba jedinstvo i da treba da pomažemo jedni drugima. On se posebno zahvalio načelniku Seadu Džafiću koji od kako je došao na ovu funkciju nije gledao na Šeher i Osmake kao manji entitet već kao nešto što pripada Kalesiji.

Prije nekoliko dana bio sam u Mostaru i tamošnji muftija mi kaže, znate li vi ministre koliko nama znači što je Sead Džafić kupio fabriku u Bileći, to je dokaz da će tamo naši ljudi da rade, mene to raduje. Ministarstvo na čijem sam ja čelu će uvijek pomagati ovakve aktivnosti, pomagat će akcije za dobrobit svih nas, a uvijek će se naći neko ko će putem statusa na facebooku-u to negirati i minimalizirati, ali mi idemo dalje. Osobe koje pišu te komentare isključivo su oni koji ne žele da rade ili neće i čekaju da im neko pokloni novac. Želim da spomenem i dovište Orlić mi smo ga vratili narodu jer su ga nekadašnje politike zabranile, gradimo put koji su nam također bili zabranili. Nikada više ne smijemo dozvoliti da nam neko nešto zabrani, trebamo da se borimo za sebe i za svoju državu. Ja molim načelnika i Općinsko vijeće da put koji gradimo od Šehera prema Kalesiji i most na rijeci Spreči nazovemo po dobitnicima najvećih raznih priznanja “Zlatni ljiljan” iz ovih naselja Haris Vokić i Suad Spahić jer su oni bilina čelu ovog naroda koji se branio od agresora, rekao je ministar Ramić.

Prisutne je pozdravio i Mustafa Isaković jedan od najboljih interpretatora ilahija i kasida koji je sve prisutne počastio i kasidom “Devet heroja” koja je posvećena najboljim sinovima Bosne i Hercegovine.

Također Bajramsku akademiju su uveličali i članovi hora Nuru ‘Ayni, ali i magistar glume Nermin Hodžić koji je govorio stihove o Bosni.