Izvještaj o polugodišnjem radu načelnika Kalesije Seada Džafića

U skladu sa predizbornim obećanjem o maksimalnoj transparentnosti svoga i rada svojih saradnika, odnosno o iscrpnom informisanju građana o svim temama i pitanjima bitnim za njihov život i rad, načelnik općine Kalesija, Sead Džafić, predstavlja građanima

Izvještaj o polugodišnjem radu:

„Poštovane građanke i građani općine Kalesija! Ja sam pred izbore obećao da ću vas, ukoliko mi ukažete povjerenje, kontinuirano i detaljno informisati o svemu što budem radio sa svojim saradnicima. Najavio sam da ću sa vama najiskrenije dijeliti sve postignute uspjehe, ali i teškoće na koje u radu budemo nailazili, svjestan da samo uz vašu snažnu podršku možemo pokrenuti našu općinu iz teškog stanja u kojem se nalazi i pomaknuti je naprijed sa nezasluženo niskog mjesta koje po kvalitetu života građana zauzima u kantonalnim i širim okvirima.

Poznato je da je naša općina, nažalost, među rekorderima u mnogim nevoljama: broju nezaposlenih spram ukupnog broja stanovnika općine, slabom dotoku privrednih investicija, neregulisanom sistemu kanalizacije i otpadnih voda, neadekvatnom elektro-sistemu, neregulisanim koritima rijeka i mnogo čemu još što je ubijalo nadu u bolju budućnost.

Dobro je poznato da smo se u toj situaciji našli, prije svega, zbog toga što su neki moji prethodnici, nakon što bi vas na izborima zasuli maglovitim obećanjima i dobili vaše glasove, u praksi ostvarivali isključivo lične interese i naloge užih interesnih grupa. Polagali su račune svojim nižim i višim stranačkim forumima, odborima, centralama, predsjednicima i raznim poslovnim taldžijama u nerijetkim zajedničkim malverzacijama na štetu općinskog budžeta i preko vaših leđa. Oni su se dokazivali svima, a samo ne vama – građanima općine Kalesija, u koje su se pred izbore zaklinjali!

Pošto sam na ovu funkciju izabran kao nezavisni kandidat i isključivo zahvaljujući vama, ja sam povjerenje koje mi je ukazano shvatio prevashodno kao obavezu da radim da vama i našoj lokalnoj zajednici bude bolje. Ja sam samo vama davao obećanja, a ne bilo kakvim užim interesnim klikama da bi mi kupovale glasove. Zato za ovu funkciju nisam dužan niti odgovoran nikome drugom izuzev vama – građanima! Vi ste moj – i općinski i kantonalni i glavni odbor!

Naravno, poštujem sve demokratski izabrane zvaničnike na višim nivoima vlasti. Sa njima intenzivno pokušavam i pokušavaću da korektno sarađujem u interesu naše općine. Ali – još jednom ću ponoviti svoju predizbornu poruku: Ja se ne mislim poklanjati i podilaziti nikakvim „visokim“ političkim autoritetima i neću ići po „svoje“ mišljenje ni u Tuzlu ni u Sarajevo. Ja ću se poklanjati jedino vama i vi ste bili i ostaćete za mene glavni autoritet i jedini neredbodavac. Ja druge Centrale i drugog Predsjednika, osim vas, nemam!

Zbog svega toga, odlučio sam da vam podnesem ovaj Izvještaj o polugodišnjem radu kojim je obuhvaćen sažetak svega onoga što je u tom periodu urađeno ili započeto. Želim da o tome i vi iznesete svoje mišljenje i date ocjene, bilo kroz direktne kontakte sa mnom i mojim saradnicima ili javno, za što danas postoje velike tehničke mogućnosti.

Pošto smo tek na početku mandata i posla, odnosno u jeku priprema za glavne aktivnosti, ne očekujem nikakve hvalospjeve, već prije svega konstruktivne kritičke primjedbe koje će nam posvjedočiti da li smo krenuli pravim putem u rješavanju godinama nagomilavanih problema. Očekujem da nam, na osnovu ovoga što će biti izneseno a i što se sve više vidi na terenu, kažete – da li vjerujete u našu opredijeljenost i spremnost da otvorimo ekonomsku i opštu perspektivu ove lokalne zajednice? Vjerujete li nam da ćemo sve učiniti, pa i iznad granica naših mogućnosti, da ispunimo predizborna obećanje i vaša očekivanja?

A s ponosom mogu reći da smo mi – saradnici i partneri u novoj lokalnoj vlasti – za kratko vrijeme, od svega nekoliko mjeseci, mnogo toga uradili i započeli. Od samog početka smo se ponajviše trudili da otklonimo ono na što su građani najosjetljiviji, a to je dugo ukorjenjivana svijest kod znatnog broja uposlenika u općinskim službama, naravno ne svih, da su oni posađeni na državne stolice zbog sebe i svojih privilegija i ugođaja, a ne zbog građana. Zahtijevamo od njih da građani ne smiju otići sa općinskih šaltera, ako ne sa rješenjem problema zbog kojeg su došli, a ono bar sa utiskom da su dočekani lijepom riječju i minimumom pažnje od onih kojima obezbjeđuju plaće. Naravno, duboko ukorijenjene navike onih koji su na budžetskim „slavinama“ se teško i sporo mijenjaju, ali mi ćemo na tome sigurno istrajati.

 

Zbog toga je, između ostalog, započeto korištenje informatičke opreme, koja je donirana općini prije petnaest godina, ali iz neobjašnjivih razloga do sada nije korištena. Time se omogućava uvid u tok rješavanja svakog zahtjeva koji građani podnesu, čime će biti eliminisana samovolja i neažurnost uposlenika koji u tom lancu učestvuju. To je jedan od koraka u uvođenju ISO standarda u rad općinske uprave.

Za samo par mjeseci smo, uz podršku Općinskog vijeća, obezbijedili da općina dobije Prostorni plan, što je pokrenuto još prije desetak godina, ali je takođe iz neobjašnjivih razloga dočekalo nas. Radi se o ključnom dokumentu koji će, uz predstojeće usvajanje Regulacionog plana, biti ozbiljan temelj za pokretanje strateškog razvoja infrastrukture i privrede.

Obezbijeđena je projektna dokumentacija za dva kružna toka na „neuralgičnim“ saobraćajnim punktovima u Hidanima i kod Tržnog centra „Omega“. Takođe je urađena dokumentacija i obezbijeđena sredstva za izgradnju dva puta koja povezuju kalesijsku sa dvije susjedne općine – Osmacima i Živinicama. Mašine rade već na izgradnji mosta preko Spreče na putu prema Drvenicama.

Intenzivno se radi na rješavanju vododnabdijevanja za četiri naselja – Tojšiće, Miljanovce, Babajiće i Meškoviće, te na poboljšanju postojećeg vodosnabdijevanja u Vukovijama. Za to će biti izdvojeno oko pola miliona maraka. A da pitanje vodosnabdijevanja želimo riješiti temeljito i dugoročno, snažno svjedoči činjenica da smo nedavno, uz prisustvo predstavnika Ambasade Švicarske i UNDP-a te JP Vodovod i kanalizacija Kalesija, potpisali ugovor o pristupanju MEG projektu koji će u našu općinu donijeti oko 600.000 KM, a isto toliko je općina obavezna investirati u projekte u ovoj oblasti.

S ponosom ističem i da smo obezbijedili milion maraka od donatora za rješavanje problema sa rijekama. Od toga će 850 hiljada maraka, biti uloženo u čišćenje korita četiri rijeke: Dubnice, Kalesijice, Gribaje i Tavne, koja protiče kroz Memiće, a ostatak za izradu projektne dokumentacije za regulaciju korita rijeke Spreče. Finansiranje ovog poslednjeg, velikog i skupog poduhvata čvrsto su obećali predstavnici Svjetske banke. Njima će, akobogda, biti ’obuzdana’ i uređena naša dična i opjevana, ali nerijetko i opaka Spreča. A to je ključni preduslov da počenemo praviti nekakve ozbiljnije planove oko adekvatnog korištenja poljoprivrednog dobra i uopšte unapređenja poljoprivrede kao naše strateške razvojne šanse.

No, nipošto ne znači da mi, čekajući ta velika rješenja, već i sada ne činimo za poljoprivredu, u granicama sopstvenih mogućnosti, neke manje ali važne poteze koji će ohrabriti naše vrijedne ratare. Između ostalog, pripremljena je dokumentacija i obezbijeđena sredstva za izgradnju hladnjače gdje će poljoprivrednici i proizvođači voća moći uskladištiti svoje proizvode do njihovog plasmana na tržištu. Ekspresno je riješena nevolja sa plavljenjem podvožnjaka na putu prema Jelovom Brdu i Gojčinu. Inače, to je bilo popularno predizborno obećanje ranijih pobjednika na izborima, ali nikada nije bilo ispunjeno, a zaista iz neobjašnjivih razloga jer se radilo o malom ulaganju koje je riješilo velike nevolje pomenutih naselja. Poznaton je da ih je svaka veća kiša faktički odsijecala od svijeta.

Sličnu teškoću su imali i mještani Prnjavora sa plavljenjem pristupnog puta prema njihovim imanjima, što su još pred rat prouzrokovali radovi na izgradnji pruge. Dvadeset pet godina se čekalo na rješenje tog problema a mi smo ga, uz razumijevanje i podršku Općinskog vijeća, otklonili preko noći.

 

Jedan od problema koji je među prioritetima po hitnosti rješavanja je klizište u Jajićima. Uradili smo projekat sanacije tog klizišta i projekat fekalne kanalizacije u istom mjestu, u vrijednosti od 300.000 maraka, te ga kandidovali prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH. Takođe smo uradili projekat za utopljavanje zgrade Centra za socijalni rad za što smo obezbijedili i sredstva u iznosu od 50.000 maraka od Federalnog ministarstva za turizam i zaštitu okoliša.

Naravno, ne zaboravljamo ni rješavanje onih najkrupnijih problema naše općine kao što je sistem kanalizacije sa prečišćavanjem otpadnih voda?

Da bi završili kompletnu kanalizaciju sa prečistačima potrebno je obezbijediti oko 50 miliona maraka. To je za naše prilike astronomska investicija, ali činimo sve što možemo u tom cilju. Na primjer, prije mjesec i po bili su ovdje u posjeti visoki funkcioneri Evropske komisije i ja sam istakao tri najvažnija projekta za koje nam je potrebna podrška. Pored već pomenute regulacije korita rijeke Spreče, posebno sam potencirao kanalizaciju i potrebu izgradnje toplane u gradu, gdje se zimi ne može disati.

Naravno, obraćaćemo se na sve strane, da bi ta rak-rana sa kanalizacijom bila riješena. Podsjećam da sam iz ljudskih i patriotskih razloga prije nekoliko godina, kada na učešće u vlasti nisam ni pomišljao, dao veliki doprinos u lobiranju da, uz pomoć Slovenije, bude obezbijeđena veoma povoljna finansijska konstrukcija iz međunarodnih izvora za instaliranje sistema kojim bi cijela općina dobila kvalitetnu kanalizacionu mrežu. Međutim, moji prethodnici su tu priliku iz neobjašnjivih razloga prokockali, na radost nekih drugih općina iz BiH koje su iskoristile kalesijski propust i neozbiljnost.

A uistinu je zapanjujuće da prethodna općinska rukovodstva nisu našla za shodno da naprave ni metra kanalizacije. Vjerujem da se ovako tragičan i sraman primjer rijetko još gdje može naći u BiH. Ali zato mi, tražeći i čekajući strateško rješenje, već činimo prve pomake u tom pravcu. Tako izgradnju pješačke staze u Gornjim Raincima prema Međašu u dužini od 1.100 metara, za čije projektovanje i realizaciju je općina obezbijedila 110 hiljada maraka, prati istovremeno polaganje kanalizacionog voda. Time ćemo izbjeći štete koje su napravljene prethodnom izhitrenim obavljanjem sličnih poslova, kao što je slučaj sa dionicom od Omege prema Centru. Tu će novosagrađena pješačka staza morati da se raskopava da bi bile instalirane kanalizacione cijevi.

Takođe smo, uz podršku čelnika Direkcije cesta Federacije obezbijedili gradnju najprije još jednog kilometra pješačke staze prema Međašu, a onda još dodatnih 600 metara prema Tojšićima. I Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona je podržala ove naše intenzivne aktivnosti obezbijedivši 80.000 maraka za novu pješačku stazu od Međaša prema Vukovijama – do Piste. Sve će to biti praćeno i instaliranjem kanalizacionih cijevi o jednom trošku i svi ovi radovi će biti završeni do kraja građevinske sezone, uz napomenu da nećemo žaliti truda da nijedan kutak općine ne ostane bez pješačke staze i prateće infrastrukture.

Drage Kalesijke i Kalesijci!

Pretpostavljam da u ovom nizanju svega onoga što smo uradili ili započeli da radimo, s posebnom pažnjom iščekujete da se dotaknem najvažnije i najživotnije teme – novog zapošljavanja! Dakako, ni to neće izostati.

Tačno je da sam pred izbore najviše potencirao zapošljavanje. U tom pravcu sam ličnim primjerom želio pokazati da to neće ostati prazna priča, te da podstaknem ostale investitore na ulaganja. Moja firma „Unis Tok“ je planirala svojim novim investicionim programom, za početak, zapošljavanje stotinak radnika. Tu su i planovi za prebacivanje na područje Kalesije dijela kapaciteta tuzlanske Livnice koju sam nedavno kupio.

Postoje i drugi zainteresovani za ulaganja, ali postoje, nažalost, i neki ograničavajući faktori. Općina Kalesija nema na adekvatan način riješeno napajanje električnom energijom, jedna je od rijetkih općina koja nema 110-kilovoltnu trafo-stanicu koja bi puno značila za firme koje u proizvodnom procesu troše velike količine električne energije. Iako su aktivnosti na izgradnji te trafo-stanice počele prije dvadesetak godina, iako su davno obezbijeđena sredstva, to još uvijek nije urađeno, što je veliki propust onih pojedinaca i institucija koji su bili dužni obezbijediti preduslove za njenu izgradnju.

Naravno, mi se nećemo zaustaviti na prozivanju odgovornih , već ćemo učiniti sve da taj problem riješimo, ali radi se zaista o još jednom krupnom, nedopustivom propustu prethodnih garnitura vlasti, kojim je unaprijed ugušen ekonomski razvoj ove općine i ugrožena budućnost njenih građana. Za rješavanje toga će trebati i puno sredstava i vremena kojeg nemamo, jer ljudi neće da slušaju ničija obećanja na duže staze, već hoće radna mjesta i egzistencijalnu šansu za sebe i porodicu.

Ozbiljnu prepreku realizaciji novih poslovnih inicijativa predstavlja i to što je raspoloživo državno/općinsko zemljište u prethodnom periodu uglavnom izdato pod zakup. Raskid ugovora o zakupu čeka dvadesetak investitora kako bi započeli da grade proizvodne hale i obezbijede veći broj novih radnih mjesta.

Za sada o našim dobrim namjerama da posebnu pažnju posvetimo zapošljavanju svjedoči činjenica da smo od Ministarstva za razvoj i poduzetništvo Federalne vlade obezbijedili 200 hiljada maraka kako bi se postojeća industrijska zona uredila i stavila na raspolaganje privrednicima. I dalje ćemo nastaviti da prioritetnu pažnju posvećujemo prevazilaženju najveće kalesijske nevolje – nezaposlenosti. Osjećam se dužnim da vas upoznam da u vrijeme predizborne kampanje, kada sam najavljivao ambiciozne privredne planove, ja uistinu nisam mogao ni pomisliti da postoji ovako izražen problem elektrosnabdijevanja. No, kao što sam napomenuo, suočićemo se i s tom teškom istinom i pokušati je prevazići, te ispuniti sve druge preduslove vezane za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i privlačenja investitora.

Veoma smo zadovljni zbog toga što smo uspjeli obnoviti zapostavljene odnose sa inostranim bratskim općinama. Naročito je važan Cug u Švajcarskoj, gdje je koncentrisan najveći dio kalesijske dijaspore čiji su predstavnici, poput Huse Đedovića, uložili mnogo truda da saradnja između njihovog zavičaja i mjesta gdje rade i žive bude što prisnija. Međutim, neodgovoran odnos nekih ljudi u prethodnim garniturama kalesijske vlasti prema brojnim humanitarnim akcijama i podršci iz Cuga, doveo je do višegodišnjeg zastoja u saradnji. Sada su predstavnici i lokalne vlasti iz Cuga i predstavnici naše tamošnje dijaspore dobili zaslužene počasti za Dan općine Kalesija, čime je bar simbolično i djelimično otklonjena nepravda prema jednima i drugima Već su ugovoreni novi susreti koji bi, za početak, trebali da rezultiraju podrškom u vidu prijeko potrebne zimske putne mehanizacije i drugim akcijama.

Takođe su, nakon duže pauze, obnovljeni kontakti sa predstavnicima bratske općine Gazi Osman Paša koja je dio Istanbula. Odatle je najavljena velika podrška u vidu izgradnje nove osnovne škole u Kalesiji, sa kapacitetima i za preškolsko obrazovanje, fiskulturnom salom i opremom po svjetskim standardima.

Drage moje Kalesijke i Kalesijci!

Suvišno bi bilo dodatno objašnjavati i komentarisati sve ovo što sam naveo, jer to nije spisak nekih pukih želja i obećanja, već živih činjenica, odnosno najkonkretnijih – završenih ili započetih poslova, a što je moj tim uradio i radi uz dragocjenu podršku Općinskog vijeća i partnera u lokalnoj vlasti.

Ohrabrujuće je i to da nakon niza godina, kada je naša općina iz teško objašnjivih razloga tretirana od viših institucija vlasti kao nekakvo pastorče, sada počinju da stižu neki pozitivni signali i konkretna podrška, naročito sa federalnog nivoa, a posebno zahvaljujući trudu Edina Ramića, ministra za izbjegla i raseljena lica. Mi ćemo se manje baviti lošim primjerima iz prošlosti, a više ovim novim – pozitivnim. Nećemo voditi napadačko-osvetničku i izolacionističku politiku ni prema kome, ali s pravom očekujemo da dosadašnja, ničim zaslužena niti opravdana, politika zaobilaženja i ignorisanja Kalesije takođe postane prošlost. U tom cilju pozivamo najodgovornije zvaničnike u ostalim institucijama i svim nivoima vlasti da slijede svijetli primjer ministra Ramića kada se bude radilo o zahtjevima i inicijativama iz Kalesije, a s obzirom na naše velike ambicije, odavde će im dopisi stizati u talasima.

Sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni učinjenim, ali moram napomenuti da je to samo priprema za naredne, slobodan sam reći, velike i ponosne godine kalesijske općine, kada ćemo cijelu njenu teritoriju pretvoriti u ponavjeće gradilište u Bosni i Hercegovini. I bilo je krajnje vrijeme za to, jer smo isuviše dugo, i krajnje nezasluženo, bili među zadnjim pustahijama.

Ubijeđen sam da ću zajedno sa mojim timom, nakon ovog izvještaja, biti dragocjeno i dodatno osnažen vašim kritičkim primjedbama, pohvalama, dobronamjernim zamjerkama, idejama i inicijativama. Očekujem da budete stroge, ali i pravedne sudije, jer samo zajedno možemo uspjeti da zaustavimo – kao što neki novinar dirljivo napisa – „bolnu oluju odlazaka Kalesijaca daleko od zavičaja u grozničavoj potrazi za poslom i dostojantvenim životom.“ I ne samo to, nego i da ćemo našu općinu, umjesto mjesta iz kojeg se odlazi, načiniti mjestom u koje će dolaziti novi ljudi – da rade i grade svoju budućnost!

Hvala na pažnji!“

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić