Načelnik Kalesije razgovarao sa premijerom i ministrima u Vladi TK te potencijalnim investitorima o ulaganju u Kalesiju

Premijer u Vladi Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar finansija Miralem Nuhanović i ministar privrede Osman Puškar u radnu posjetu danas su primili općinskog načelnika Kalesije Seada Džafića sa saradnicima te Zdeneka Zamaneka direktora kompanije “Forschner” iz Njemačke i Mustafu Štukana vlasnika kompanije Publicum. .

Tema sastanka bilo je ulaganje na područje Kalesije,ali i Tuzlanskog kantona. Naime, firma “Forschner” izrazila je želju za ulaganje na područje naše općine gdje bi gradili firmu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, gdje bi za početak trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.

Premijer Suljkanović potencijalne investitore je upoznao sa pogodnostima koje ima naš kanton, ali i o poticajnim mjerama koje se daju investitorima.

On je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona biti na raspolaganju prilikom prikupljanja određenih dozvola koje Općina Kalesija bude trebala kako bi se olakšalo investitoru.

Svoju pomoć obećao je i ministar privrede Osman Pušak koji je istakao da je Tuzlanski kanton u posljednje dvije godine zabilježio rast stranih investicija, te je investitore upoznao sa programima Vlade TK koji potiču otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar finansija Miralem Nuhanović prisutne je upoznao sa načinom raspodjele poreza, posebno kada je riječ o firmi koja ulaže u BiH. Nuhanović nije štedio ni riječi hvale kada je u pitanju rad načelnika, rekavši da je među boljima u Tuzlanskom kantonu te da će biti na čelu tima koji treba da pripremi Zakone za privredne zone u cijelom kantonu.

Načelnik Kalesije premijera i potencijalne investitore upoznao je sa politikom koju provodi Općina kada je u pitanju pomoć privrednim društvima rekavši daje usvojen i Plan poticajnih mjera tako da novi investitori imaju mogućnost da dobiju novčana sredstva koja će im pomoći na samom početku rada.

Direktor kompanije “Forschner” zahvalio se načelniku i premijeru na prijemu koji je organizovan, rekavši da će vlasnike upoznati sa pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku, a svoje ispostave već imaju u Albaniji, Češkoj, Ukraini, Turskoj.