Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Obilježena 26. godišnjica od ubistva policajaca Zijada Živčića, Seada Bukvarevića i Seada Avdića

Datum: 12.03.2018. 14:20

Danas je u Prnjavoru i Kalesiji obilježena 26.godišnjica od ubistva policajaca Zijada Živčića, Seada Bukvarevića i Seada Avdića. Oni su ubijeni vršeći svoju dužnost od strane pripadnika tzv. vojske Republike Srpske i pripadnika lokalnog SDS-a 1992.godine. 

Članovi porodica ubijenih te udruženja “Kalesijska-policija”, delegacija općine Kalesija, kao i predstavnici boračkih udruženja i predstavnici političkih stranaka/partija danas su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježjima ubijenih kalesijskih policajaca. 

Prisutnima se obratio tadašnji načelnik PS Kalesija Ismet Mešić koji je kazao da su oni poginuli sa nezavisnom državom u srcu, braneći njenu samostalnost i temelje državnosti. On je istakao da mlađi naraštaji trebaju znati da je na Kalesiju i BiH izvršena agresija koja se dugo pripremala, jer su kamioni pušaka i municije danima raspoređivani po Dubnici i prije samih ubistava, a zatim je to sve podijeljeno stanovništvu u ovim naseljima koji su spremali ubistva Bošnjaka. 

Nakon polaganja cvijeća Seadu Bukvareviću Zijadu Živčiću, cvijeće je položeno i na spomen obilježje u blizini Unis Toka, ubijenom Seadu Avdiću koji je također bio pripadnik tadašnje milicije. 

U ime općinskog načelnika cvijeće su položili savjetnik Fikret Suljkanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović, šef u Službi za komunalne polsove i civlinu zaštitu Hazim Halilović te općinski pravobranilac Halil Aščić. 

 

 

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map