Obilježena 26.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

U organizaciji Udruženja boraca PL Kalesija i Saveza boraca PL TK uz podršku Općine Kalesija jučer je obilježena 26.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu.

Naime, prije 26.godina u Tojšićima Patriotska liga Kalesija po instrukciji Glavnog štaba bila je organizator savjetovanja komandanata i predsjednika općinskih štabova Patriotske lige, kao i komandira specijalnih jedinica Patriotske lige sjeveroistočne Bosne.

Jedan od učesnika osnivanja Patriotske lige bio je i Sead Džafić sadašnji načelnik općine Kalesija koji je kazao da je ponosan na one ljude koji su tada iskoračili ispred ostalih i koji su krenuli u odbranu domovine Bosne i Hercegovine, a od temelja Patriotske lige kasnije je nastala i Armija RBiH.

On je istakao da će uvijek podržavati ovakva obilježavanja jer su ona bitna za mlađe naraštaje kako bi znali šta je ono što se desilo njihovoj domovini i o su ljudi koji su životima platili slobodu koju sada imamo.

Obilježavanje je počelo u Tojšićima, a prisutnima se obratio Ćazim Huremović ispred Patriotske lige Kalesija, a zatim je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježje u ovom naselju.

Nakon toga cvijeće je položeno i na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, a zatim je održana i Svečana akademija na kojoj se govorilo o bitnosti ovog dana za odbranu naše domovine.

Lijepo je doći u Kalesiju i sresti patriote i ljude koji su 1992. bili u Tojšićima i koji su spremno krenuli u planiranje odbrane naše domovine. Živimo u vremenu kada neki tamo koji su nas napadali i koji su izvršili agresiju na našu zemlju žele ovo da prikažu kao građanski rat, to nije bio građanski rat nego agresija. Svi znamo da su topovi i tenkovi sa teritorije Srbije uništavali i ubijali Bošnjake po Zvorniku u priznatoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini rekao je Salko Bukvarević federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

O bitnosti Regionalnog savjetovanja PL koje je održano prije dvadesetšest godina govorio je i pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK Danis Gojačić istakavši da je potrebno da se historija što više priča djeci i mladima kako bi znali šta je ono što se ovdje dešavalo u periodu od 1992-1995. godine.

Učenici OŠ Memići Meliha Kavazović i Emir Halilović na akademoji su pročitali i prigodne pjesme i priče o herojima BiH i Patriotskoj ligi.

Nakon Svečane akademije profesor Salih Kulenović predsjednik PL BiH otvorio je izložbu fotografija posvećenu ratnom putu Samostalne čete Patriotske lige Tuzla, jedne od brojnih manevarskih jedinica Patriotske lige koja je nastavila svoj ratni put kao jedinica Armije RBiH.