Općinski načelnik od Vlade i Ministarstva poljoprivrede TK traži proglašenje stanja prirodne nepogode izazvane sušama

Općinski načelnik Sead Džafić uputio je zahtjev Vladi Tuzlanskog kantona, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Kantonalnoj upravi civilne zaštite da se proglasi stanje prirodne nepogode izazvane sušama na području cijele općine Kalesija, ali i TK.

Već duže vrijeme na području općine Kalesija, Tuzlanskog kantona i šire, vlada stanje opće suše, što se posebno odražava na poljoprivrednu proizvodnju, podjednako na voćarstvu, ratarstvu i stočarstvu. Prinosi na usjevima su već do sada umanjeni i do 70%, te je prijeko potrebno proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše na području Tuzlanskog kantona.

Zbog veoma teških uslova u razvoju poljoprivrede, dodatno otežanih ovogodišnjom sušom, neophodno je odmah pristupiti isplati svih poticaja poljoprivrednim proizvođačima, koje isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona kako bi bar djelimično ublažili teško stanje u ovoj oblasti.

Takođe, imajući u vidu sve navedeno, Vlada TK i nadležno Minisarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebaju donijeti Odluku o oslobađanju od zakupa korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i omjeru kojim po Zakonu raspolaže Kanton za 2017. godinu.