Potpisani ugovori o dodjeli stipendija u općini Kalesija

Korisnici općinske stipendije za 2017. godinu potpisali su danas ugovore o stipendiranju sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem.

Općina Kalesija ove godine stipendira ukupno 89 studenata, od čega je 52 studenta koji upisom u narednu akademsku godinu po automatizmu nastavljaju primati stipendije, dok je 37 studenata prvi put ostvarilo pravo na općinsku stipendiju.

Studenti će narednih 10 mjeseci iz budžeta općine Kalesija dobivati po 100 KM mjesečno.

Budžetom općine Kalesija za 2017. godinu za stipendiranje učenika i studenata planirano je 93 hiljada KM, od toga će 89 000 KM biti podijeljeno studentima, dok je 4 hiljade maraka namijenjeno za stipendiranje učenika generacija iz osnovnih i srednjih škola sa područja kalesijske općine.

Najveći broj stipendija dodijeljen je studentima Medicinskog fakulteta – 24, Ekonomskog – 15, Filozofskog – 9, Tehnološkog – 7, Mašinskog i i Rudarsko – geološkog po 5, Pravnog -4, Elektrotehničkog fakulteta – 3, Edukacijsko-rehabilitacijskog – 2 stipendije…

Obraćajući se studentima, Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija je kazao da je jako lijep osjećaj biti u društvu sa najuspješnijim studentima općine Kalesija, kojima je poželio da odmah nakon završenog studija pronađu posao.

„Specifično je da je najveći broj stipendija otišao studentima Medicinskog fakulteta. Nadam se da ćete pronaći posao i ostati u Bosni i Hercegovini. Ispred sebe danas imate jako uspješnog privrednika Seada Džafića, koji je dokaz da se u BiH ima perspektive i da se ovdje može postići zapažen rezultat. Želim vam da budete uspješni kao i načelnik Džafić, da budete jako uspješni poslovni ljudi i privrednici. Vi ste naša sadašnjost i budućnost“, kazao je Alić.

Načelnik Sead Džafić je kazao da je imao dileme po pitanju ovogodišnjih stipedija, s obzirom da se nije slagao sa načinom i kriterijima za dodjelu stipendija.

„ Potrudit ću se da naredne godine napravimo bolje i pravednije kriterije za stipendije, da vas bude duplo više nego što je danas. Kod mene je bilo dileme da li da poništim konkurs ili da raspišemo novi, ali su me ubijedili da nemamo dovoljno vremena u ovoj godini. Moja želja je da vas naredne godine bude mnogo više i da umjesto 80 imamo 160 studenata koji će dobiti općinsku stipendiju. Vi ste ponos Kalesije i zaslužujete svu našu pažnju. Ponosan sam što imamo ovako mladu generciju koja će povesti Kalesiju jednim drugim i boljim putem“ poručio je načelnik Džafić.

Komentarišući dodjelu stipendija općine Kalesija, student Medicinskog fakulteta, Narcis Zulić je izrazio zahvalnost na podršci i izrazio nadu da će se od naredne godine povećati broj dobitnika stipendija.

„ Stipendija je za mene jako važna i daje mi „vjetar u leđa“ da na vrijeme okončam studij. Hvala načelniku Džafiću na podršci. Pohvale za njegov dosadašnji rad i rezultate i nadam se da će još mnogo mojih kolega od iduće godine steći pravo na ovu stipendiju“, rekao je Zulić

Sličnog razmišljanja je i Hasan Bukvar, student Filozofskog fakulteta sa prosjekom ocjena 9,9.

„Ova stipendija znači puno, kako meni, tako i mojim kolegama u daljem školovanju“, istakao je Bukvar.

Među dobitinicima općinskih stipendija i ove godine je mnogo veći broj pripadnica ljepšeg pola. Naime, stipendiju iz budžeta općine Kalesija ove godine će dobiti 72 osobe ženskog i 17 muškog spola.