U OŠ Rainci Gornji održan Sajam „Kupujmo domaće – domaće je najbolje“

Vijeće roditelja i menadžment OŠ Rainci Gornji organizirali su danas Sajam „Kupujmo domaće – domaće je najbolje“. Cilj Sajma bio je da se prikupe sredstava za kupovinu stolarije u ovoj školi.

Organizaciju Sajma podržali su Vlada TK-a, općina Kalesija i Fondacija Tuzlanske zajednice, a podršku su iskazali i kalesijski privrednici, javne ličnosti i nekadašnji učenici ove škole.

Posjetioci Sajma su imali priliku pogledati ili kupiti neki od proizvoda koji su djelo učenika škole i njihovih roditelja. Svoje proizvode na Sajmu izložili su i kalesijski privredni subjekti.

U obraćanju prisutnima, Amira Gutić, direktorica OŠ Rainci Gornji je naglasila da je ovo prvi Sajam koji će u budućnosti biti tradicionalan.

„Ovaj projekat zajedno su organizovali roditelji učenika ove škole, nastavnici i učenici. Posebna zahvalnost ide roditeljima učenika bez čije pomoći i saradnje bi bilo teško funkcionisati. Kroz ovaj Sajam želimo da naučimo našu djecu da se radom i zalaganjem može sve postići“, rekla je direktorica Gutić.

U ime općine Kalesija obratio se Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je istakao da je obaveza škola da kod mladih ljudi izrađuju pozitivne vrijednosti i navike.

„Jedna od pozitivnih priča ove škole jeste i današnji Sajam, koji pored obezbjeđenja sredstava za nabavku stolarije, kod mladih naraštaja stvara svijest o kupovini domaćih proizvoda. Na ovaj način se zatvara krug privrednog razvoja Kalesije i Bosne i Hercegovine. Na nama je da ovaj projekat pomognemo, da škola dobrije ljepši izgled, ali i da nagradimo trud i zalaganje naše djece“, rekao je Alić.

Zijad Mahmutović, savjetnik premijera Vlade TK-a je kazao da su učenici, njihovi roditelji i uposlenici škole pokazali da se organizacijom Sajma može ekonomski pomoći školi, kako bi se osigurali optimalni uslovi za rad.

„Vrlo je značano da našu svijest o kupovini domaćih proizvoda podignemo na viši nivo, jer samo na taj način pomažemo našu zemlju. Opšte poznato je da kupovinom domaćih proizvoda u vrijednosti od 10 KM našoj državi ostaje 8 KM, dok kupovinom proizvoda iz uvoza iz zemlje izlazi 8, a ostaju samo 2 KM“, naglasio je Mahmutović.

U kulturno – zabavnom dijelu programa nastupili su učenici OŠ Rainci Gronji, nakon čega su prisutni imali priliku obići prodajne štandove i kupiti neki od ponuđenih proizvoda.

FOTO: [photo_gallery_wp id=”27″]