Uskoro počinje čišćenje korita Tavne, Dubnice i Gribaje, izvođač radova ušao u posao

Početkom augusta ove godine općinski načelnik Sead Džafić je u Sarajevu potpisao ugovor vrijedan 896.545 KM u okviru projekta FERP (Projekat hitnog oporavka od poplava).

Riječ je o projektu čišćenja, uređenja i sanacije korita Tavne, Gribaje i Dubnice. Ugovor je potpisan sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a danas je potpisan i Zapisnik o uvođenju izvođača radova na ova tri radilišta.


Načelnik Kalesije Sead Džafić je zamolio mještane koji žive u neposrednoj blizini ovih rječica i čija imanja se naslanjaju na iste da imaju malo strpljenja i razumijevanja prema izvođaču radova kako bi sve bilo što prije završeno i kako bi korita pomenutih potoka, odnosno rijeka bila adekvatno sanirana kako u budućnosti ne bi dolazilo do plavljenja kuća, poljoprivrednog zemljišta i pomoćnih objekata.


Džafić je danas sa predstavnicima Jedinice za implementaciju projekta,predstavnicima nadzornog organa te sa izvođačem radova izašao na teren kako bi se vidjelo stvarno stanje u kojem se vodotoci nalaze.


Vlasnik firme Papilon iz Čelića koja je dobila ovaj posao Husein Salihović ističe da će ukoliko budu rješeni imovinsko pravni odnosi na lokacijama gdje se vrše radovi, sve ići predviđenom dinamikom te da će biti ispoštovani rokovi.

On je kazao da sada sve zavisi od vremena kakvo će biti u narednom periodu, a radovi na sve tri lokacije (Tavna, Dubnica i Gribaja) će krenuti u isto vrijeme.