Besplatna kastracija i sterilizacija uličnih pasa

Fondacija tuzlanske zajednice, uz podršku Dogs Trusta, prosvest će projekat besplatne kastracije i sterilizacije pasa lutalica na području Tuzlanskog kantona.

Protokol o pristupanju ovom projektu potpisala je i općina Kalesija.

Adrijana Čajić, koordinator projekta, smatra da će se na ovaj način smanjiti problem pasa lutalica, koji je prisutan u svim općinama TK-a.

„Planom smo predvidjeli edukaciju djece od drugog do šestog razreda OŠ, a Fondacija Dogs Trust će finansirati čitav projekat što se tiče kastracije i sterilizacije uličnih pasa. Projekat će trajati od aprila do kraja jula ove godine, a od septembra počinjemo sa sterilizacijama i kastracijama vlasničkih pasa. Smatramo da su neodgovorni vlasnici pasa glavni uzrok ovog problema“, kazala je Čajić. Dodala je da očekuje da će projekat najvjerovatnije biti nastavljen i najmanje tri godine, nakon čega se mogu očekivati konkretni rezultati.

U projekat će biti uključena i Veterinarska stanica Kalesija, koja je kadrovski i tehnički osposobljena za obavljanje ovih poslova.

Realizacija programa besplatne sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa podrazumijeva ispunjavanje određenih preduslova od kojih je najvažnije osposobljavanje veternarskog osoblja za obavljanje sterilizacija i kastracija pasa prema standardima Dogs Trusta.

Svi psi koji budu obuhvaćeni ovim programom, pored besplatne sterilizacije, odnosno kastracije, biće registrovani u elektronskoj bazi podataka sterilnih pasa.

Pored Protokola o kastraciji i sterilizaciji pasa lutalica općina Kalesija i Fondacija tuzlanske zajednice potpisali su i Protokol o jačanju lokalne demokratije. Ovim projektom Fondacija tuzlanske zajednice će finansirati projekte iz kalesijskih mjesnih zajednica i mladih putem „Omladinske banke“.