Lejla Brkić iz OŠ Gornji Rainci pobjednica natječaja “Vrijednosti prirode planine Majevica”

U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija održana je ekološko-pedagoška manifestacija “Vrijednost planinskog turizma Majevičkog kraja-susret sa selom” u organizaciji Udruženja “Eko zeleni” TK na čijem čelu je profesor dr. Muhamed Omerović.

Na ovoj manifestaciji okupili su se eminentni stručnjaci iz oblasti ekologije, kulture, znanosti, medicine koji su govorili o bitnosti očuvanja čistih krajolika i čistih šuma. Također proglašeni su i pobjednici literarnog natječaja “Vrijednosti prirode planina Majevica”, a od 16 pristiglih radova najbolja je proglašena Lejla Brkić učenica IX c razreda OŠ Gornji Rainci.

Stručni žiri na čelu sa predsjednicom Nisvetom Klinčević odlučio je da nagradi prvih šest učenika sa novčanim iznosom, knjigom, ali i poklon stikom.

Tako su pored Lejle, nagrađeni i Amna Imamović iz OŠ Kalesija, Ahmet Čamdžić OŠ Gornji Rainci, Amila Fazlić OŠ Kalesija, Ajla Hodžić OŠ Memići i Arijana Muharemović iz OŠ Tojšići.

Poklon knjige i stik dobili su i Ajla Karamehić OŠ Memići, Aida Suljić OŠ Memići, Amina Ajdinović OŠ Memići, Amra Heljić OŠ Memići, Adelisa Tabalović OŠ Memići, Sahba Hoti OŠ Gornji Rainci, Lejla Alić OŠ Kalesija, Sejdina Sakić OŠ Tojšići, Bejta Smajić OŠ Tojšići i Amina Smajić OŠ Tojšići.

Nagrade pobjednicima i učesnicima literarnog natječaja dodijelili su savjetnik načelnika Kalesije Fikret Suljkanović i predsjednik EKO zeleni TK Muhamed Omerović.

O bitnosti održavanja ovakvih ekoloških manifestacija govorio je profesor dr. Muhamed Omerović koji je kazao da Majevica posjeduje sve resurse za planinarenje i da posjeduje bogatu floru i faunu, ali i kulturno-historijsko naslijeđe.

“Ovo je redovna naša aktivnost i mi krećemo iz Kalesije ove godine da štitimo okoliš. Cilj nam je da kod mladih razvijemo ljubav prema prirodi i prema planini Majevici, ali i drugim planinama. Nas zanima Maljevica u narednom periodu da radimo sve na njenom očuvanju i želimo d anaši mladi što više saznaju o ovoj planini koja ima termalne, mineralne i ljekovite vode kao i mnoštvo drugih bogastava”, govori za NEON Televiziju Muhamed Omerović predsjednik EKO zeleni TK.

FOTO:

Tekst: Neon TV

Foto: Press općine Kalesija