Ministar Ramić i općinska delegacija posjetili UG „Osmjeh nade“

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmjeh nade“ – Kalesija danas su posjetili Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH, Fikret Suljkanović, savjetnik načelnika općine Kalesija, Hazim Halilović, pomoćnik općinskog načelnika i Alma Tarabić, direktor fabrike UNIS – TOK Kalesija.

Evidentno je da uslovi za rad u kojima borave djeca okupljena oko ovog Udruženja nisu adekvatni. Međutim, postoji dobra volja da se u narednom periodu učine dodatni napori kako bi djeci sa posebnim potrebama obezbijedile odgovarajuće prostorije.

„Nadam se da će općina iznaći neki adekvatniji prostor, a mi kao Ministarstvo možemo pomoći u opremanju tog prostora ili sredstava koja će olakšati rad ovog Udruženja, prije svega u nabavci odgovarajućih sredstva za igraonicu. Potrebno je naći bolji prostor gdje se oni mogu igrati, družiti, provoditi vrijeme zajedno i prostor u kojem bi se mogli organizirati neki drugi događaji. Ovakvu djecu moramo posmatrati i prihvatiti kako normalnu, prirodnu pojavu. Ovo se može dogoditi svakom roditelju. Naš odnos prema toj djeci mora da bude kao prema svakoj drugoj djeci“, kazao je ministar Ramić.

Na iznenađenje mnogih ministar Ramić je došao sa svojom djecom, koja su se nakratko družila i igrala sa djecom iz Udruženja „Osmjeh nade“. Smatra da mu je to bila obaveza da njegova djeca upoznaju sve različitosti koje su prisutne oko njih.

Po riiječima Fikreta Suljkanovića, savjetnika općinskog načelnika, ovakva Udruženja moraju imati poseban tretman i općina Kalesija je preuzela obavezu da obezbijedi mnogo bolji uslove za rad i druženje djece sa posebnim potrebama.

„Vidjeli smo danas da je rad ovog Udruženja jako težak i naša je obaveza da nađemo način kako da ovoj djeci i njihovim roditeljima osiguramo bolje uvjete za rad. Imamo planirana sredstva za ovakva Udruženja i jako brzo ćemo naći način kako da konkretno pomognemo Udruženju „Osmjeh nade“, rekao je Suljkanović.

Fadil Smajlović, predsjednik Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmjeh nade“ – Kalesija očekuje da će posjeta ministra Ramića i općinske delegacije dati konkretne rezultate, kako bi se osigurali bolji uslovi za rad.

„Zahvalio bih se ministru Ramiću i općini Kalesija na posjeti i dosadašnjoj pomoći, a nadam se da će se saradnja nastaviti i u naredno periodu. Vidite i sami u kakvim uslovima borave djeca, koja se igraju, provode vrijeme zajedno i izrađuju razne predmete. Potreban nam je bolji prostor i nadamo se da će nam općina Kalesija i ministar Ramić pomoći da riješimo ovaj problem“, istakao je Smajlović.

Inače, Udruženje „Osmjeh nade“ osnovano je 2002. godine, a trenutno okuplja 85 članova. Članovi ovog Udruženja svake godine nastupaju na raznim takmičenjima i Specijalnim olimpijadama.

 

(Press općine Kalesija)