Obilježena 23.godišnjica pobjede Armije RBiH na Lisači

Na majevičkom uzvišenju Lisači, danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe palim borcima Armije RBiH obilježena 23.godišnjica pobjede Armije RBiH, kada je poražena neprijateljska vojska i kada je zarobljen 61 srpski vojnik.

Cvijeće na spomen obilježje onima koji živote dadoše za slobodu domovine položili su općinski načelnik Sead Džafić, savjetnik Fikret Suljkanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija dr. Enes Idrizović, kao i predstavnici Jedinstvene organizacije boraca općine Kalesija.

Žao mi je što nas danas ovdje nema više na ovom mjestu. Oni prije mene koji su bili na vlasti, nisu uspjeli da naprave put ka Lisači kako bi se na ovom mjestu mogli održavati časovi historije tokom cijele godine, jer djeca moraju znati šta se ovdje desilo i kako su humano postupali naši vojnici prema neprijatelju, rekao je načelnik Sead Džafić.

On je pozvao poslanike u Federalnom parlamentu, Skupštini TK, ali i predstavnike političkih partija da skupa rade na uređenju Lisače, odnosno da se uradi put i spomen obilježje na ovoj koti koje će svjedočiti veličanstvenoj pobjedi Armije RBiH.

Adelisa Tabalović učenica devetog razreda Osnovne škole Memići prisutnima se obratila referatom o Lisači, u kojem je govorila o hrabrosti naših vojnika, zarobljavanju srpskih vojnika, ali i o humanom postupanju naše vojske prema njima.

Mi o Lisači trebamo više da pričamo. To je bitka koja je trajala 17 dana i oslobođena je na 25.novembar 1994.godine. Obilježevanje je od izuzetnog značaja, jer se o ovome ne uči u udžbenicima, cilj nam je da mladi znaju šta je agresor planirao i kako je sijao smrt sa ove kote po Kalesiji, Tuzli i okolnim mjestima, kazao je Mirzet Alić predsjednik Jedinstvene organizacije boraca općine Kalesija.

Tokom pohoda na Lisaču veliku pomoć učesnicima pružila je i ekipa Crvenog križa, a za učesnike pripremljen je i čaj i hrana.