Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Kalesiji

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje palim borcima NOR-a u Kalesiji je započelo obilježavanje 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

O borcima koji su živote dali u borbi za odbranu Kalesije u II svjetskom ratu govorio je predsjednik Udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata Sejfo Softić.

Općinski načelnik Sead Džafić je kazao da je ovo dan kada se moramo sjetiti svih onih koji su živote dali za slobodu i odbranu naše domovine, jedine nam Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je zatim položeno i na centralno spomen obilježje u Kalesiji poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, a održana je i Svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Cvijeće su ppoložile delegacije Općine Kalesija na čelu sa načelnikom, zatim predstavnici političkih partija i organizacija, predstavnici boračkih udruženja, vladinog i nevladinog sektora kao i građani Kalesije.

O očuvanju Bosne i Hercegovine i njenom putu ka samostalnosti govorio je i zamjenik predsjedavajućeg OV Kalesija dr. Jasmin Osmančević, koji je pozvao sve patriote BiH da budu jedinstveni i da pomognu domovinu.

Prigodnim referatom prisutnima se obratio i profesor dr. Sead Selimović koji je govorio o bitnosti zasjedanja ZAVNOBiH-a kao i Odlukama koje su tada donesene, a u čijem usvajanju su učestvovali svo građani BiH.

On je kazao da je 25.novembar jedan od najbitnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, te da borba za njeno očuvanje i dalje traje.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti održana je i promocija knjige Kalesijca Senaida Hadžića “Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko) nacionalnih ideja”.

Večeras u 17:00 sati planirana je i promocija knjige “Mesnevija” autora Dželaluddina Rumija a sa perzijskog preveo i komentar napisao Ahmed O.Mešić.

Obilježavanje Dana državnosti bit će nastavljeno i sutra kada je planirano obilježavanje godišnjice bitke i pobjede Armije RBiH na Lisači.