Održana Javna rasprava o zatvaranju deponije „Vis“

Danas je u sali Općinskog vijeća Kalesija održana Javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za investitora-općinu Kalesija, za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada „Vis“.

Studiu su predstavili Almir Halilović i Asmir Avdihodžić ispred Insituta zazaštitu, ekologiju i obrazovanje „INZIO“ Tuzla, a o sanaciji deponije i potezima koji se trebaju poduzeti govorila je Suada Numić ispred Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

„Jako nam je drago što danas govorimo o zatvaranju ove deponije. Mi smo deponiju „Vis“ već zatvorili za odlaganje otpada, a zahvaljujući načelniku i nadležnim službama u toku je njena sanacija i dovođenje u onu namjenu koja bude predviđena Regulacionim planom“, kazala je Hata Turić-Mujčinović pomoćnica načelnika.

Suada Numić ispred Federalnog ministarstva pohvalila je rad Općine Kalesija ističući da je to prva općina koja je prije roka koji je postavljen, zatvorila deponiju i počela sa njenom sanacijom.

Na Javnoj raspravi bilo je pitanja i o štetnosti tog tla nakon zatvaranja deponije i zbrinjavanja, ali također i pitanja koja se tiču otpadnih voda i njihova štetnost na rijeku Spreču.

„Kada dođe do zatvaranja deponije, zemljanom površinom i drugim materijalima mi ćemo vršiti ispitivanje tla, ali i ispitivanje vode jednomputa godišnje u narednih 20 godina“, rekao je Almir Halilović iz Instituta INZIO Tuzla.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici MZ Kalesija centar, Prnjavor, predstavnici Udruženja EKO Zeleni, građani, predstavnici JP Komunalac Kalesija ali i predstavnici općine Hata Turić -Mujčinović i Fahrudin Halilčević.