Općinska delegacija posjetila Medžlis islamske zajednice Kalesija

Općina Kalesija će u narednim danima pristupiti uređenju putne komunikacije prema Mektebskom centru u Dubnici, kako bi se obezbijedili uvjeti za održavanje mektebskog takmičenja na nivou Muftiluka tuzlanskog, čiji će domaćin, sredinom aprila, biti Medžlis islamske zajednice Kalesija. Na ovu ali i mnoge druge teme, danas su u prostorijama Medžlisa razgovarali glavni imam Enver ef. Alić, općinski načelnik Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Alić i savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.

Učesnici sastanku su se usaglasili da saradnju između općinskih vlasti i MIZ Kalesija treba podići na viši nivo i da kroz obrazovanje, vjeru, kulturu, sport i druge oblasti treba graditi i čuvati Kalesiju, kao dio naše domovine.

Enver ef. Alić je izrazio zadovljstvo posjetom općinske delegacije duhovnoj instituciji Bošnjaka i naglasio da nophodno graditi atmosferu uvažavanja i međusobne tolerancije u kojoj će obnašanje vlasti biti čast.

„ Mektebski centar u Dubnici pruža velike mogućnosti u pogledu organiziranja raznih događaja na nivou cijele BiH. U ove tvrdnje su se uvjerili i predstavnici Muftiluka, prilikom nedavnog obilaska ovog centra. Međutim, za njegovo potpuno stavljanje u funkciju potrebno je obezbijediti pristupni put, koji je trenutno u jako lošem stanju. Smatramo da je jako važno poštovati hijerarhiju vlasti ali i Islamske zajednice. Samo tako možemo pomoći jedini drugima i ići naprijed. Nama je danas jako potreban savjet. Moramo biti oprezni, sagledati gdje smo ranjivi i gdje bi se trebali popravljati. Na nama je da gradimo atmosferu da budemo bolji, da budemo bliži jedini drugima“, kazao je glavni imam ef. Alić.

Općinski načelnik Sead Džafić se glavnom imamu Aliću zahvalio na prijemu i obećao općinsku i ličnu podršku u radu Medžlisa islamske zajednice Kalesija.

„ Veoma je važno da imamo dobre odnose i uspješnu saradnju sa Medžlisom Kalesija. Sa naše strane ćemo učiniti sve da riješimo problem putne infrastrukture, kako bi se za desetak dana moglo održati takmičenje u Mektebskom centru u Dubnici. U razgovorima sam sa predstavnicima viših nivoa vlasti da se asfaltira ovaj put i to će ubrzo biti urađeno. Islamska zajednica u Kalesiji može u svakom momentu računati na našu pomoć i mi smo u ovogodišnjem budžetu obezbijedili 30 hiljada maraka za vjerske zajednice. Pored toga, jako nam je važno mišljenje i savjet čelnika MIZ, jer imamo istu želju da osiguramo stabilnost, prosperitet i bolji život za sve ljude“, rekao je načelnik Džafić.

U znak dobre i uspješne saradnje, glavni imam Enver ef.Alić je općinskom načelniku i njegovim saradnicima poklonio monografiju „Naš Medžlis Kalesija – zaustavljeni trenuci 55 godina organizovanog rada“.