Promovisana monografija Kalesijski “zlatni ljiljani” i dobitnici ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH

U sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija danas je u povodu obilježavanja 25. godišnjice od formiranja kalesijske ratne 205. brdske birgade upriličena promocija monografije Kalesijski “zlatni ljiljani” i dobitnici ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH.

Autor knjige je Dževad Tosunbegović, a izdavači su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Kalesija, dok je izdavanje i štampanje pomogao općinski načelnik Sead Džafić.

O “Zlatnim ljiljanima”, ali i formiranju 205.brdske brigade koja će promijeniti naziv u 245. brdska brigada i njenom ratnom putu govorio je Enver Kurtić koji se dotakao gotovo svih ratišta na kojima je ova jedinica učestvovala, te je spomenuo i najhrabrije sinove koji su živote dali za odbranu domovine.

O bitnosti izdavanja ovakve monografije govorio je profesor Salih Kulenović koji je mišljenja da ovakva štiva trebaju da budu u svim domovima kako bi se učila prava historija rata i kako bi svi znali ko su dobitnici ovih ratnih priznanja za hrabrost i požrtvovanost u odbrani domovine.

O samoj monografiji i njenom nastanku govorio je autor Dževad Tosunbegović istakavši da o herojima treba uvijek da se govori, ali i o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima kroz historiju kada su ubijani zbog vjere, imena i svog porijekla.

On je istakao da će Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Kalesija pokloniti primjerke knjiga školskim bibliotekama kako bi što više osoba se upoznalo sa najhrabrijim herojima, a oni koji budu čitali knjigu imat će priliku i da nauče o svakom “Ljiljanu” po nešto kroz biografiju i pjesme koju su pisali učenici kalesijskih škola.

Treba napomenuti da su delegacije prije održavanja promocije monografije položile cvijeće i proučile fatihu na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.