U Kalesiji obilježen Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH na području općine Kalesija započelo je na brdu Vis, odakle je na jarbol visine 13,5 metara podignuta državna zastava veličine 8 x 4 metra.

Zastava je poklon građanima prvog oslobođenog grada u BiH u povodu Dana nezavisnosti BiH, od strane nove općinske vlasti predvođene načelnikom Seadom Džafićem i predsjedavajućim vijeća Fadilom Alićem.

Prije svečane akademije delegacija općine Kalesija,ministar Edin Ramić, predstavnici političkih subjeketa, institucija, boračkih i drugih nevladnih organizacija položili su cvijeće i proučili fatihu na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.

Na svečanoj akademiji uprličenoj u povodu 01.marta Dana nezavisnosti BiH, koja je održana u Sali BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, prisutnima se, u ime domaćina obratio Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija.

Alić je u svom obraćanju podsjetio prisutne na značaj odbrambeno-oslobodilačkog rata i hrabrost boraca ARBiH u borbi za nezavisnost BiH. Dodao je da podizanje državne zastave na Visu treba da predstavlja simbol ponosa, a ne straha, kako su ovo uzvišenje iznad Kalesije doživljavale generacije djece rođenih 90-tih godina.

„Prije par trenutaka delegacija općine Kalesija, na čelu sa općinskim načelnikom, na obližnjem brdu Vis podigla je državnu zastavu. Moja generacija, svi mi koji su bili djeca u ratu, na Vis smo gledali kao na nešto odakle dolazi strah. Danas smo to pokušali okrenuti u svoju korist, da današnje generacije i djeca, kada pogledaju prema Visu, nikada više ne dožive takav osjećaj, već da imaju osjećaj ponosa“, kazao je Alić i pozvao prisutne da zajednički rade na slobodi i prosperitetu svih građana BiH.

Prisutnima se obratio i ministar raseljenih osoba i izbjeglica u vladi FBiH Edin Ramić, koji je, uz čestitku svim građanima BiH povodom Dana nezavisnosti, istakao značaj obilježavanja važnijih datuma, ali podrške koju općina Kalesija pruža povratnicima u opštini Osmaci.

„ Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju kako bi obilježili jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Želim još jednom da izrazim zahvalnost delegaciji općine Kalesija, koja je u velikom broju prisustvovala obilježavanju ovog datuma u Šeheru i time jasno potvrdila svoju podršku povratnicima u opštinu Osmaci. Sretan sam jer nema granica kada je u pitanju saradnja Bošnjaka. U ovom teškom vremenu za BiH moramo imati jasan cilj, raditi zajedno i sarađivati, kako bi osigurali bolji život za sve naše građane. Put od Kalesije do Sarajeva je prohodan. Zato pozivam vlast općine Kalesija da kandiduje projekte koji su od interesa za građane Kalesije. Sa svoje strane obećavam da ću učiniti sve da takvi projekti imaju podršku Vlade FBiH i da zajedno učinimo sve da Kalesija, Osmaci, ali i cijela BiH budu ugodna mjesta za život svih naših građana“, poručio je Ramić.

Općinski načelnik Sead Džafić je istakao da ne smijemo zaboraviti najbolje sinove i kćeri ove zemlje koji su dali svoje živote za nezavisnu i slobodnu BiH i pozvao građane da zajedno gradimo prosperitetniju i ljepšu Kalesiju i BiH.

„ Pozivam svoje Kalesijce da se udružimo i da našu Kalesiju strateški osposobimo, da odredimo sebi cilj, kako ova djeca ne bi razmišljala o nekoj drugoj domovini. Nema bolje domovine od naše Bosne i Hercegovine. Snosit ćemo odgovornost zbog ove djece. Moramo u vremenu pred nama otvoriti više radnih mjesta. Naša Kalesija je dragulj u BiH, moramo je učiniti boljom. Kalesija ima potencijale i resurse koje mnoge druge općine nemaju. Udružimo se i iskoristimo naše mogućnosti za bolji život svih nas“, kazao je Džafić.

Prigodnim referatom u povodu Dana nezavisnosti obratio se Izet Hadžić, prvi predsjednik Skupštine opštine Kalesija, od uvođenja višepartijskog sistema i bivši guverner TPK (danas Tuzlanskog kantona). Hadžić se posebno osvrnuo na doprinos Kalesije za nezavisnost BiH.

„Bosna i Hercegovina je u Kalesiji imala veliku podršku za nezavisnost. Čak 86 % građana Kalesije se izjasnilo za nezavisnu i suverenu BiH. U poređenji sa drugim općinama vidljivo je koliko je u Kalesiji bio organizirani pokret za nezavisnost BiH. Općina Kalesija je dala 372 šehida i nekoliko stotina civilnih žrtava rata u odbrani Bosne i Hercegovine. To je jedan rezultat koji govori da je ovaj narod bio spreman da se suoči sa nečim što objektivno razum ne bi mogao prihvatiti“, rekao je, između ostalog, Hadžić.

Nakon svečane akademije u galerijskom prostoru BKC-a “Alija Izetbegović” načelnik Sead Džafić je otvorio izložbu “Obnova i priznanje BiH na temeljima milenijumskog kontinuiteta”, koja je organizirana u saradnji sa Arhivom TK na čijem čelu je magistar Omer Zulić iz Kalesije.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastipili su: Hasnija Karić, glumac Nermin Hodžić, GKUD „Halisije“ i djeca iz vrtića „Vedi princ“ – Kalesija.

FOTO:

[photo_gallery_wp id=”2″]