U povodu 5.oktobra Svjetskog dana učitelja održana Svečana akademija u Kalesiji

U povodu 5.oktobra, Svjetskog dana učitelja danas je u sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” u Kalesiji održana Svečana akademija na kojoj su prisustvovali direktori osnovnih škola kao i prosvjetni radnici sa područja naše općine, te općinski načelnik Sead Džafić i šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović.

Na samom početku prisutnima se obratio Fahrudin Hamzić predsjednik Aktiva direktora Kalesija koji se zahvalio načelniku na svemu što pruža kako bi obrazovanje u Kalesiji bilo na boljem nivou, a također kolegama i učiteljima čestitao je 5.oktobar.

On je podsjetio da se Svjetski dan učitelja obilježava u preko 100 zemalja svijeta, a sve sa ciljem da se vidi posao koji rade prosvjetni radnici čija je misija da obrazuju djecu, grade nove ličnosti za dobrobit društva i bolje budućnosti.

Nusret Bektić ispred Sindikata osnovnog obrazovanja Kalesija podsjetio je na uslove u kojima prosvjetni radnici rade i gdje obrazuju djecu, apelujući na nadležne da većim ulaganjima u oblast obrazovanja poboljšavaju i sam nastavni proces, ali i prenošenje znanja.

Također je kazao da će se boriti za izjednačavanje koeficijenata za obračun plaća, kako bi svi učitelji, nastavnici i profesori bili isto plaćeni u cijeloj BiH.

U ime općinskog načelnika obratila se Hata Mujčinović koja je istakla da svaki dan, a ne samo 5.oktobra treba isticati bitnost posla koji obavljaju prosvjetni radnici, ali i učiniti sve da dobiju bolje uslove za rad.

Ona je prisutne upoznala i sa projektima koje je potpisao načelnik Sead Džafić sa direktorima škola, a tiču se ulaganja u obnovu školskih sala, zamjenu stolarije, uređenje kabineta kao i mnoge druge projekte koje općina pomaže.

Za govornicom lijepom pričom koja govori o učiteljima, njihovom poslu i njihovom požrtvovanošću da prenesu svo znanje koje imaju obratila se i pedagogica OŠ Tojšići Vanesa Avdić.

Svoj doprinos obilježavanju 5.oktobra pružili su i učenici muzičke sekcije OŠ Kalesija na čelu sa profesorom Nihadom Mešićem kao i učenice OŠ Tojšići Melina i Lamija Šišić.