U Zatesu izgrađen objekat Doma kulture

Većina mjesnih zajednica na području općine Kalesija nema adekvatne prostorije za rad. I dok je prethodna vlast značajan dio budžetskih sredstva prenosila iz godine u godinu prostorije mjesnih zajednica su, zbog nedovoljnog ulaganja, postepeno počele propadati. Dolaskom Seada Džafića za načelnika općine Kalesija prekinuta je praksa prenosa novca u narednu godinu, a neutrošena sredstva su se počela usmjeravati u infrastrukturu po mjesnim zajednicama.

Najbolji primjer takvog odnosa je mjesna zajednica Zates, gdje je izgrađen moderan objekat, a čiji radovi se ovih dana privode kraju.

Zahvaljujući sredstvima iz budžeta općine Kalesija, mještani Zatesa su dobili Dom kulture, u sklopu kojeg se nalazi velika sala za sastanke, kancelarija mjesne zajednice i drugi prateći sadržaji. Završeni su radovi na unutrašnjem uređenju objekta, a uskoro se očekuje i početak radova na vanjskom uređenju i prilazu objektu. Planirana je izgradnja parking prostora i trotoara.

Sejdalija Alibašić, predjednik Vijeća MZ Zates, očekuje da će se do početka mjeseca maja okončati ovi radovi, čime će se objekat u potpunosti staviti u funkciju.

„Zahvalio bih se općini Kalesija i načelniku koji su nam obezbijedili 30 hiljada maraka iz budžeta za unutrašnje i vanjsko uređenje objekta mjesne zajednice. Nismo mogli ni sanjati da bi mogli dobiti jedan ovakav objekat, jer smo donedavno sastanke mjesne zajednice održavali na otvorenom. Bukvalno smo bili na livadi, a danas evo imamo objekat kojim bi se mogle pohvaliti i daleko jače i razvijenije mjesne zajednice. Pored općine Kalesija moram pohvaliti i naše mještane, a posebno Envera Brkića, koji nam je donirao stolariju“, kazao je Alibašić.

Dodao je da je općinski načelnik ispoštovao obećanje, a da su sada na potezu mještani Zatesa, koji svojim odgovornim i domaćinskim ponašanjem moraju čuvati i održavati objekat Doma kulture.