Općinski načelnik razgovarao sa Suadom Bešlićem o ulaganju u Kalesiju

Općinski načelnik Sead Džafić sastao se sa Kalesijcem Suadom Bešlićem koji je prije nekoliko dana u Živinicama otvorio firmu “Sućo” koja će za njemačku firmu „Lentner GmbH“ proizvoditi inovativne okvire za vatrogasna vozila.

Ova firma trenutno zapošljava 20 radnika, a cilj im je proširiti proizvodnju s obzirom da će u narednom periodu raditi oko 406 pozicija za vatrogasna vozila, što Bešlić vidi kao mogućnost da dio proizvodnje prenese i u Kalesiju.

Načelnik Sead Džafić je obećao da će sve učiniti da Suad Bešlić sa firmom „Lentner GmbH“ i kompanijom “Sućo” dođe na područje Kalesije kako bi se tu zaposlili ljudi sa područja naše općine i kako bi se obučili za izradu konstrukcija za vatrogasna vozila koja se prodaju širom Evrope.

Također, Suad Bešlić je istakao da razgovara sa još jednom firmom iz Njemačke koja svoju proizvodnju seli iz Kine, da svoj novi dom pronađe na području naše općine što bi za početka bio posao za oko 30 osoba, a kasnije bi taj broj se povećao i na 100 radnika. On će nakon povratka u Njemačku sastati se sa čelnim ljudima kako bi im prezentirao povoljnosti koje nudi Kalesija i BiH.

Na sastanku sa načelnikom naše općine Suad Bešlić je dogovorio i da svim Kalesijcima u četvrtak 05.oktobra u 11:00 sati ispred zgrade Općine predstavi vatrogasno vozilo koje je konstruisao Kalesijac i koje će se u budućnosti najvjerovatnije proizvoditi u Bosni i Hercegovini, a zatim slijedi prezentacija u Sarajevu i Tuzli, a zvanično će biti predstavljeno 12.oktobra i u Njemačkoj.