Delegacija EU obećala pomoć Kalesiji

Općinu Kalesija posjetili su Olaf Deussen, politički savjetnik i savjetnik za ljudska prava pri Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini i Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove posjete bio je da se sagledaju mogućnosti kako i na koji način EU može pomoći lokalnoj zajednici i koji su to uslovi koje lokalna zajednica mora ispuniti kako bi se osigurao pristup i pomoć Evropske unije.

Nakon sastanka sa načelnikom Seadom Džafićem, Deussen i Praštalo razgovarali su sa poduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima sa područje općine Kalesija, kojima su objasnili na koji način mogu aplicirati na sredstva pristupnih fondova EU.

Naglašeno je da građani BiH svoje interese ne mogu ostvariti pojedinačno, već moraju djelovati zajedno preko lokalne zajednice, udruženja ili zadruga, koje će pripremiti odgovarajuće projekte i aplicirati kod evropskih fodova.

Po riječima Olafa Deussena općine bi se morale uključiti u donošenje odluka na svim nivoima, a da bi se dobila sredstva od EU poželjno je da više općina zajedno kandiduju projekte.

„Mnogo laše ćete doći do sredstava evropskih fondova ako budete zajedno nastupali. Treba ići na konkretne ideje i zahtjeve. Privrednicima preporučujem da djeluju kroz klastere, a poljoprivrednici mogu aplicirati kroz udruženja. Evropska unija posebno vodi računa o poljoprivrednoj proizvodnji i za ove svrhe se izdvajaju značajna sredstva. Iz razgovora sa općinskim načelnikom saznao sam da Kalesija ima velikih problema sa infrastrukturom, posebno kanalizacijom. Prenijet ću ovu informaciju Delegaciji EU i nadam se da ćemo pomoći Kalesiji, jer načelnik ove općine razmišlja i radi na evropskom putu“, kazao je Deussen.

Predrag Praštalo je istakao da se većina problema koje imaju lokalne zajednice, privrednici i poljoprivrednici najlakše može rješiti ulaskom BiH u EU i da na tome treba intenzivno raditi.

„Evropski pokret radi na lobiranju za što skorije pristupanje naše zemlje EU. Također, lobiramo za interese lokalnih zajednica. Imamo 50 partnera lokalnih zajednica iz cijele BiH. Vaš načelnik je na mene ostavio poseban dojam prilikom nedavnog susreta kada mi je rekao da dolazi iz biznisa, a da je na privremenom radu na poziciji načelnika. To mi je bio motiv da predstavnike Delegacije EU pozovem da posjetimo Kalesiju i da ljudima objasnimo kako da apliciraju na projekte EU. Lokalne zajednice imaju jako značajnu ulogu u Evropskoj uniji i to poslovni subjekti trebaju iskoristiti“, rekao je Praštalo.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić je izrazio zahvalnost predstavnicima Delegacije EU i Evropskog pokreta zbog posjete Kalesiji i zamolio ih da podrže projekte koji dolaze iz ove općine.

„Ovo je za nas jako važna posjeta, jer su u Delegaciji EU prepoznali naše napore da počnemo rješavati životna pitanja za naše građane. Upoznao sam ih sa problemom kanalizacije, vodosnadbijevanja i drugim infrastrukturnim problemima u Kalesiji. Zamolio sam ih da nam pomognu da u saradnji sa drugim općinama lakše dođemo do pristupnih evropskih fondova. Nadam se da će ova posjeta i naša lobiranja imati rezultata i da ćemo uz pomoć fondova doći do sredstava za izradu kanalizacione mreže. To je za nas jako važan projekat koji sami ne možemo riješiti“, ističe Džafić.

[photo_gallery_wp id=”16″]

On je izrazio zadovoljstvo što se ovom skupu odazvao značajan broj poslodavaca i poljoprivrednika i pozvao ih da zajedno sa općinom Kalesija rade na projektima koji će pomoći bržem privrednom i ekonomskom razvoju Kalesije.