Obilježena godišnjica zločina: Ubica kalesijskih policajaca nikada nije procesuiran (FOTO)

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mjestima pogibije u Prnjavoru i kod TC Bingo, u Kalesiji je danas obilježena 25.godišnjica ubistva kalesijskih policajaca Seada Bukvarevića, Zijada Živčića i Seada Avdića.

Bukvarevića i Živčića je, prema tvrdnjama svjedoka, 12.marta 1992.godine ubio Rade Janović iz Dubnice, član SDS-ove paravojne formacije. Dan kasnije na barikadi koja je postavljena nakon ovog zločina, na ulazu u Kalesiju iz pravca Zvornika, ubijen je i rezervni policajac Sead Avdić. Prema izjavama svjedoka, na njega je pucano iz automatske puške iz obližnjeg šumarka.

Dok ubica Seada Avdića nikada nije otkriven, izvršilac ubistva Seada Bukvarevića i Zijada Živčića je poznat, ali nikada nije procesuiran. Nakon ubistva policajaca, Jankovića su skrivali mještani Dubnice, da bi potom bio prebačen u Srbiju.

Tvrdilo se da je Janković tokom rata poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Špekulisalo se, također, da je poginuo na podrinjskom ratištu, ali i da je još uvijek živ i da se nalazi u Srbiji.

Danas su cvijeće ispred spomen-obilježja podignutog na mjestu pogibije, osim članova porodica, položili i predstavnici Općine Kalesija, Udruženja „Kalesijska policija 1991-1995“, PU Kalesija, političkih subjekata i boračkih organizacija.

[photo_gallery_wp id=”12″]

Fadil Alić, predsjedvajući Općinskog vijeća Kalesija, je podsjetio prisutne na poražavajuću činjenicu da još uvijek niko nije odgovarao za počinjene zločine.

„Nažalost ni četvrt stoljeća poslije nemamo jasno izražen stav pravosudnih institucija za počinjeni zločin. Na nama ostaje da u budućnosti dokažemo da je počinjen zločin i da svojim masovnim okupljanjem na ovakvim i sličnim mjestima čuvamo sjećanje na ljude koji su dali svoje živote za odbranu BiH. Također, imamo i obavezu da našu omladinu učimo onome što se dogodilo i da nikada ne zaboravimo“, kazao je Alić.

[photo_gallery_wp id=”14″]

Nakon Prnjavora, prisutni su obišli spomen obilježje u blizini TC Bingo u Kalesiji, gdje su, također, proučli fatihu i položili cvijeće.