Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Kalesijski poljoprivrednici traže pravedniju podjelu državnog poljoprivrednog zemljišta

Datum: 24.02.2017. 12:15

Više od 80 % poljoprivrednih proizvođača s područja općine Kalesija je nezadovoljno raspodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta. Smatraju da je u narednom periodu neophodno izvršiti reviziju postojećih ugovora ili poništiti trenutne ugovore i pristupiti novoj pravednijoj raspodjeli zemljišta u Kalesiji.

Po njihovom mišljenju, veliki broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača, koji uredno plaćaju zakup, nema na raspolaganju dovoljne količine obradive zemlje, dok zemlju koriste oni koji ne plaćaju zakup i nisu registrovali obrt. Samo u Vukovijama Donjim takvog zemljišta je oko 15 ha, navode poljoprivrednici.

Također, mišljenja su da je priča iz prethodnih godina, a vezi sa dodjelom značajnog dijela državnog zemljišta firmi „Agrovis“ bila svojevrsna prevara, što se u konačnici i pokazalo jer zemljište dodijeljeno ovoj firmi preneseo na „Milkos“.    

Pored problema sa dodjelom u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kalesijski poljoprivrednici su od načelnika općine Kalesija Seada Džafića zatražili više informacija o IFAD projektu, posebno u dijelu koji se odnosi na nabavku neophodne opreme i hladnjača za voće i povrće.

Načelnik Džafić je dao podršku poljoprivrednicima u nastojanjima da se državno zemljište pošteno podijeli i istakao da će u tom pravcu imati njegovu podršku. Pozvao je poljoprivrednike da se uključe u projekat IFAD, ali i druge projekte koje Općina provodi sa renomiranim preduzećima, kao što su „Bimal“ – Brčko i „Bingo“.   

Poljoprivrednici su od načelnika Seada Džafića još zatražili organiziranje sastanka sa predstavnicima Obrtničke komore, Porezne uprave i Ministarstva razvoja i podzetništva TK-a kako bi se dobile konkretne informacije i dodatna pojašnjenja o registraciji obrta. Oni su mišljenja da su u praksi mnogo veći nameti na poljoprivrednike nego što je obećano prilikom sastanka sa predstavnicima Obrtničke komore i resornog ministarstva.

 

 

Press općine Kalesija

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map