Legalni prijevoznici zatražili zaštitu od načelnika općine Kalesija

Nelegalni prijevoz putnika na području općine Kalesija svakodnevno ugrožava rad i poslovanje registriranih taksi prijevoznika i preduzeća za linijski prijevoz putnika „Hankom tours“ – Kalesija. U cilju zaštite pravnih lica koji posluju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i uredno ispunjavaju obaveze prema državi, načelnik općine Kalesija Sead Džafić organizirao je sastanak na kojem je bilo riječi o sprečavanju nelagalnog prijevoza putnika.

Sastanku su, pored načelnika Seada Džafića, sa saradnicima, prisustvovali načelnik PU Kalesija Stjepan Hvaliček, komandir PS Kalesija Vahidin Omerbegović, predsjednik i potpredsjednik Udruženja „Kalesija taxi“ Alija Serdarević i Salkan Gojčić i direktor preduzeća „Hankom“ – Kalesija Mersudin Rizvić.

Načelnik Džafić je istakao da mu je želja da se obezbijede optimalni uslovi za rad registriranih prijevoznika putnika u taksi i linijskom saobraćaju i da se spriječi svaki oblik nelagalnog prijevoza putnika, od kojeg korist imaju samo pojedinci, a ne društvo u cjelini.

Predstavnici taksi i linijskog prevoza putnika su od općine Kalesija i MUP-a zatražii zaštitu u radu, s obzirom da je jako prisutan rad nelegalnih taksi prijevoznika, kojih, po njihovim evidencijama, ima oko 50-tak na području općine Kalesija.

Vahidin Omerbegović, komandir PS Kalesija je kazao da policija, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, poduzima aktivnosti na kontroli saobraćaja i evidentiranju svakog oblika nelagalnog taksi prijevoza putnika. Međutim, po njegovom mišljenju, najveći dio posla u ovoj oblasti bi trebali odraditi inspekcijski organi i nadležni sudovi. Dodao je da i sami građani snose dio odgovornosti jer koriste usluge nezakonitog prijevoza, a prilikom policijskih kontrola i dokumentovanja ovakvih nezakonitih radnji, putnici najčešće ne žele svjedočiti. Zbog toga ovakvi predmeti često „padaju“ na sudovima, naglasio je Omerbegović.

Na kraju je zaključeno da se za naredni sastanak pozovu predstavnici nadležnih inspekcijskih organa i Općinskog suda Kalesija, kako bi se pronašlo rješenje i spriječio nezakonit rad u ovoj oblasti.

 

Press općine Kalesija