Obilježena 40.godišnjica MSŠ Kalesija

Mješovitu srednju školu Kalesija, koja je osnovana 1977.godine, danas pohađa oko 850 učenika, raspoređenih u 32 odjeljenja, koje odgaja i obrazuje oko 70 prosvjetnih radnika, stručnih saradnika i ostalih uposlenika.

Prije 40.godina škola je počela sa radom kao usmjerena i imala ekonomski smjer, školu sa praktičnom obukom, a obrazovali su se i ratari i stočari. Kasnije se uvode novi obrazovni profili: bravar, zavarivač, ugostitelj-konobar, trgovački, gumarsko-plastičarski, poljoprivredni i mašinski tehničar, a jedno vrijeme u školi je radilo istureno odjeljenje Građevinskog školskog centra iz Tuzle. Zavisno od potrebe tržišta neka su se zanimanja i gasila i zamjenjivala novim. Tako je uveden i veterinarski smjer.

U sastavu škole danas se obrazuju: opća gimnazija, medicinski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operater na CNC mašinama, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, ekonomski tehničar komercijalni smjer u trajanju od 4 godine, kao i automehaničar, instalater centralnog grijanja, trgovac, pekar, u trajanju od tri godine.

Svečanom akademijom, u prisustvu učenika, uposlenika škole, predstavnika lokalne zajednice i gostiju, danas je obilježena 40.godišnjica rada Mješovite srednje škole Kalesija.

Obraćajući se prisustnima, Bego Hadžić, direktor MSŠ Kalesija je naglasio da se učenici u ovoj školi, pored obrazovanja, priremaju i osposobljavaju za život.

„Mi kao škola osiguravamo kvalitet učenja i podučavanja i potičemo razvoj poštivanja sebe i drugih. Čovjek ne može birati mjesto gdje će se roditi, niti prilike i okolnosti u kojima će živjeti. To ne zavisi od nas, ali ono što od nas zavisi jeste da uvijek budemo ljudi, uvijek na svakom mjestu, u svakoj prilici i okolnostima. Svim uposlenicima i učenicima škole čestitam Dan škole“, kazao je Hadžić.

Obilježavanju Dana škole prisustvovao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji učenicima i prosvjetnim radnicima uputio čestitke na dosadašnjim rezultatima i poželio da i u narednom periodu ova ustanova nastavi obrazovati kvalitetne kadrove koji će dati svoj doprinos sveukupnom razvoju Kalesije.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovdje sa vama da vam u svoje ime i u ime svih Kalesijaca poželim još mnogo godina uspješnog rada i još boljih rezultata. Našim dragim učenicima od srca čestitam na postignutim rezultatima i uvjeren sam da će ove mlade generacije Kalesiju u budućnosti povesti boljim i ispravnijim putem“, rekao je načelnik Džafić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa predstavili su se članovi recitatorske, muzičke i dramske sekcije MSŠ Kalesija i GKUD „Halisije“.

Zaslužnim učenicima i prosvjetnim radnicima, u znak zahvalnosti za postignute rezultate na školskim takmičenjima, dodijeljene su zahvalnice.

Također, zahvalnice su uručene preduzećima, nevladinim organizacijama i insitucijama koje su u proteklom periodu podržavale rad škole.