Snježne padavine nisu uticale na plavljenje podvožnjaka

Iako je ovih dana bilo kišnih i snježnih padavina ipak nije došlo do plavljenja podvožnjaka u blizini Gradske dvorane u Kalesiji. Put Kalesija – Zelina – Jelovo Brdo – Gojčin prohodan je za saobraćaj, za raziliku od prethodnih mjeseci i godina kada je zbog manjih padavina saobraćaj na ovoj dionici bio obustavljen.

Problem je riješen zahvaljajući angažmanu općinskog načelnika Seada Džafića i njegovih saradnika koji su prije dvadesetak dana obišli navedenu lokaciju i detektovali ključne probleme zbog čega dolazi do čestog plavljenja podvožnjaka.

Uposlenici civilne zaštite i JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija su nakon ove posjete pročistili odvodne cijevi i iskopali kanale za odvodnju površinskih voda, čime je onemogućeno izlivanje vode na dijelu puta ispod podvožnjaka u Kalesiji.

Nakon obavljene kontrole izvedenih radova ustanovljeno je da se odvodni kanali pune vodom i da je podvožnjak trenutno siguran, ukoliko ne dođe do većih padavina u narednim danima.

Mišljenje struke je da bi problem mogao nastati ukoliko nivo Spreče poraste za dodatnih pola metra. U tom slučaju bi moglo doći do izlivanja Spreče iz korita i punjenja odvodnih kanala, što bi ponovo moglo prouzrokovati izlivanje vode ispod podvožanjaka.