Poljoprivredna zadruga „Milk Land“ instalira nove laktofrize u Kalesiju

Potpisivajem trojnog ugovora između Ureda za koordinaciju pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, općine Kalesija i Poljoprivredne zadruge „Milk Land“ okončana je procedura nabavke četiri laktofriza.

Laktofizi kapaciteta 500 litara bit će postavljeni na području općine Kalesija na lokacijama koje odredi Poljoprivredna zadruga „Milk Land“.

Ukupna vrijednost laktofriza iznosi 23.594 KM, od čega su po 40 % novca osigurali IFAD i PZ „Milk Land“, dok je preostalih 20 % obezbijedila općina Kalesija.

Po riječima Halila Omanovića, direktora Ureda za koordinaciju pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, cilj ovakvih projekata je ojačati kapacitete malih farmera, kako bi mogli živjeti od svog rada.

„Ciljna grupa projekta su siromašni i nedovoljno komercijalni farmeri i njihova udruženja, koja u njihovo ime vrše organizaciju otkupa i prodaju proizvoda, kako bi oni ostvarili prihode“, kazao je Omanović i dodao da se u narednim mjesecima očekuje početak još dva IFAD-ova projekta podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Devleta Pamučkić, direktorica PZ „Milk Land“ navodi odličnu saradnju sa općinom Kalesija, gdje ima 450 farmera, koji predaju mlijeko na 20 otkupnih stanica.

„Dnevno na području kalesijske općine prikupimo oko 7000 litara mlijeka. Zahvalila bih se odgovornima u IFAD-u i općini Kalesija koji su prepoznali naš rad sa kooperantima na terenu i podržali ovaj projekat. Nabavka četiri laktofriza za nas su jako važna i to će znatno olakšati naš rad na terenu“, rekla je Pamučkić.

Kalesija je posljednjih godina prepoznatljiva po proizvodnji mlijeka, zbog čega je jako bitno podržati projekte koji imaju za cilj povećanje proizvodnje i nabavku nove opreme, navodi Fikret Suljkanović, savjetnik općinskog načelnika.

„Općina Kalesija svake godine izdvaja značajna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju i naša želja je da se poljoprivreda podigne na još viši nivo. Poljoprivreda je naša strateška grana i mi ćemo podržati sve one pozitivne projekte koji imaju za cilj da se ojačaju poljoprivrednici, kako bi bili konkurentni na tržištu“, ističe Suljkanović.