Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Savjetnik načelnika Fikret Suljkanović otvorio sinoć izložbu “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

Datum: 29.06.2017. 10:56

U sklopu manifestacije “Kalesijsko ljeto” sinoć je u galerijskom prostoru BKC-a “Alija Izetbegović” u ime općinskog načelnika savjetnik  Fikret Suljkanović otvorio izložbu fotografija pod nazivom “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina – Fadil Banjanović-Bracika”.

 

Riječ je o fotografijama Zijada Nuhanovića koje su nastale na području Podrinja u vrijeme kada su prograni se vraćali  na svoja prijeratna ognjišta. Na fotografijama je i pokretač povrtaka Fadil Banjanović zvani Bracika koji je možda i jedan od najzaslužnijih što je masovno krenuo povratak u Podrinje.

“Općinski načelnik je kazao da će uvijek podržavati pozitivne stvari u Kalesiji. Ova izložba je svakako jedna pozitiva koju trebaju Kalesijci, ali i drugi da vide i da se prisjete vremena kada su se ljudi vraćali svojim kućama i kada su iste obnavljali”, rekao je Fikret Suljkanović u svome obraćanju. 

Zadovoljan izložbom bio je i vršilac dužnosti direktora BKC-a “Alija Izetbegović” Fahrudin Sinanović koji je istakao da će izložba biti otvorena u narednih nekoliko dana i da se fotografije mogu pogledati od 08:00 do 16:00 sati u radnim danima. 

Također se zahvalio i načelniku na podršci koju je pružio prilikom organizovanja manifestacije “Kalesijsko ljeto”. 

Velike zahvale za “dolazak” ovih fotografija u Kalesiju pripadaju i novinaru Hasanu Hadžiću, odnosno Udruženju za razvoj i demokratizaciju društva DEMO-CENT koji su našu općinu izabrali za ovako bitnu izložbu, istakavši da je Kalesija dala i najveći doprinos kada je u pitanju povratak, posebno na teritorij Mahale, Jusića, Capardi i drugih naselja. 

Kao znak zahvalnosti za sve što je uradio da ova izložba uspije likovni umjetnik Mehmed Šišić je načelniku poklonio i jednu sliku sa motivima Zvornika, a istu je preuzeo njegov savjetnik. 

 

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map