U Hrasnu Donjem otkrivena spomen ploča ubijenim civilima

Općinski načelnik Sead Džafić jučer je zajedno sa mališanima iz Hrasna Donjeg otkrio spomen ploču ubijenim civilima ovog naselja.

Agresorska granata ispaljena sa Majevice 05.septembra 1995.godine ubila je dvojicu dječaka od pet i četiri godine Anela Muhića i Denisa Smajića te Mehmeda Smajića zvanog Meho i Hanifu Bukvarević zvanu Tima.

Dvadeset i dvije godine mi čekamo da postavimo ovu ploču, hvala načelniku koji je pomogao da to uradimo, da se zna gdje su ubijeni civili samo zato što su se zvali muslimanskim imenima i što su htjeli da imaju državu, kazao je Ahmet Bukvarević jedan od inicijatora da se ova spomen ploča uradi u Hrasnu Donjem.

Sa dosta emocija govorio je Ibrahim ef. Gutić penzionisani imam džemata Hrasno Donje koji je istakao da Bošnjaci ne smiju zaboraviti šta se desilo u periodu 1992.-1995.godina i da mlađe trebaju da uče o zločinima koji su počinjeni od strane vojske tzv. Republike Srpske.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić rekao je da će uvijek podržavati izgradnju spomen obilježja kako bi se znalo gdje su ubijane naše komšije, prijatelji, rođaci i saborci.

On je kritikovao i nedolazak svih onih koji su dvadeset i više godina ranije vodili Općinu Kalesija, a koji nisu posvećivali pažnju onima koji su branili našu domovinu.

Nakon otkrivanja spomen ploče ubijenim civilima, načelnik je položio cvijeće i proučio fatihu, nakon čega su to uradili mališani i mališanke Hrasna Donjeg kao i članovi porodica ubijenih.