U Kalesiji obilježen Dan narcisa

U organizaciji Udruženja žena oboljelih od karcinoma “Nijemi krik“ u Kalesiji je danas obilježen “Dan narcisa”. Radi se o tradicionoalnoj manifestaciji koja se već petu godinu zaredom obilježava na području naše općine.

Obilježavanje Dana narcisa započelo je prodajom narcisa ispred BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

Prema riječima Hajre Jahić- Bajrić, predsjednice udruženja, Kalesija je specifična po velikom broju oboljelih od karcinoma i ovo je prilika da se javnosti skrene pažnja na oboljele, ali i da se ukaže na značaj preventivnog djelovanja u borbi protiv karcinoma.

„Prodajom narcisa podržavamo oboljele od karcinoma i skrećemo pažnju na tu opaku bolest. Veliku podršku imamo od općine Kalesija. Drago mi je što nas je posjetio načelnik Sead Džafić, koji je i do sada podržavao naš rad. Naša želja je da sve žene Kalesije budu zdrave i da idu redovnu ljekaru da se kontrolišu, jer samo brzom kontrolom može se izliječiti karcinom, ukoliko se pokaže”, rekla je Jahić-Bajrić.

Podršku obilježavanju Dana narcisa pružio je i općinski načelnik Sead Džafić, koji je istakao da mu je žao što je došlo do podjele na dva udruženja, među ženama koje dijele iste problme.

“Žao mi je što je došlo do podjele udruženje na dva dijela. Kao načelnik ću se potruditi da dođe do ujednjenja i da ponovo rade zajedno, jer samo tako mogu ostvariti svoje ciljeve. Moju podršku će uvijek imati žene oboljele od karcinoma i drugih malignih oboljenja, jer su one ranjiva kategorija koja zaslužuje podršku svih nas”, kazao je načelnik Kalesije Sead Džafić.

Podršku članicama udruženja „Nijemi krik“ pružile su i žene iz Goražda, koje su organizovano došle u Kalesiju.

“Hvala predsjednici Hajri koja nas je pozvala ovdje i zaista je lijepo u Kalesiji. Mi ćemo kao udruženje uvijek pružati podršku onima pravima i onima koji rade na prevenciji karcinoma”, ističe Rahima Kadrić predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” iz Goražda.