Vlada TK će podržati projekte iz općine Kalesija

Vlada Tuzlanskog kantona će, u skladu sa raspoloživima sredstvima, podržati projekte koji u naredno periodu dođu iz Kalesije, dogovoreno je na današnjem sastanku delegacija Vlade TK-a i općine Kalesija. Podršku kantonalne Vlade imat će projekati izgradnje kanalizacione mreže, poboljšanja infrastrukture u poduzetničkim zonama, sanacije deponije Vis, izmještanja Poslovnica CIPS-a i ZZO, dok će kroz projekat kapitalnih ulaganja biti riješeni problemi grijanja i vodosnadbijevanja nekoliko osnovnih škola na području općine Kalesija.

Po riječima Bege Gutića, premijera Vlade TK-a, općina Kalesija je prepoznatljiva kao poljoprivredni kraj i značajan dio sredstava, kroz poticaje, sa viših nivoa vlasti se povlači u ovu sredinu.

„Općina Kalesija ima još mnogo prostora za napredovanje u poljoprivrednoj proizvodnji i u narednom periodu treba raditi na tome da se poljoprivreda podigne na još viši nivo. Vlada TK-a je opredjeljenja da podrži sve kvalitetne projekte koji se odnose na kvalitet života građana i poboljšanje poslovnog ambijenta u Kalesiji. Žao mi je što je prošle godine propao projekat izgradnje kanalizacione mreže, koji se trebao realizirati sa Vladom Republike Slovenije. Mi smo tada obećali da sa 500 000 KM podržimo projekat. Načelniku Džafiću sam kazao da smo spremni i ove godine u istom iznosu podržati izradu kanalizacije. Pozvao sam načelnika i njegove saradnike da pripreme projekte iz raznih oblasti, a naša podrška sigurno neće izostati“, kazao je Gutić.

Načelnik Sead Džafić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do sastanka sa premijerom Gutićem i očekuje da će se saradnja općine Kalesije i Vlade TK-a konkretizovati kroz implementaciju najavljenih projekata.

„Drago mi je da je došlo do sastanka sa premijerom i ministrima u Vladi TK-a, nakon kojeg imam jasniju sliku u kojim pravcima možemo očekivati podršku od Vlade TK-a. Premijer Gutić nam je obećao podršku za projekat kanalizacione mreže. Možemo računati i na sredstva namjenjena za zatvaranje deponije u podnožju Visa, a obećana je i pomoć za uređenje infrastrukturne mreže u indstrijskim zonama. Već na narednoj sjednici Općinskog vijeća donijet ćemo Odluku o osnivanju industrijske zone u Gornjoj Kalesiji, što je uslov za kanidovanje na projekat. Kalesija je nedavno usvojila Prostorni plan i zamolio sam premijera da nam pomogne kako bi se izvršila promjena namjene zemljišta na lokacijama na kojima je ovim planom predviđena izgradnja poduzetničkih zona. Na nama je da u narednom periodu pripremimo odgovarajuće projekte i da uz podršku Vlade dođemo do potrebnih sredstava“, istakao je načelnik Džafić.

Pored premijera Gutića sastanku sa delegacijom općine Kalesija su prisustvovali ministar MUP-a Husein Topčagić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić. Ministar Topčagić je kazao da su obezbijeđena sredstva za izgradnju savremene šalter sale u zgradi MUP-a u Kalesiji, a u kojoj će biti smještene i prostorije CIPS-a. Ministar Hodžić je pozvao predstavnike općine Kalesija da apeluju na kalesijske poduzetnike da apliciraju na javni poziv za zapošljavanje i ponudio stručnu pomoć Ministarstva prilikom izrade i kandidovanja projekata kod domaćih ali i međunarodnih fondova.

U delegaciji općine Kalesija, pored načelnika Džafića, bili su Fikret Suljkanović, savjetnik načelnika i Abdulah Gutić, pomoćnik načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcijske poslove.