U Kalesiji obilježen “Svjetski dan voda”

U organizaciji Ekološkog saveza “Eko zeleni” Tuzlanskog kantona te JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija danas je u sali ove kulturne ustanove obilježen 22.mart Svjetski dan voda.

O bitnosti očuvanja voda i prirode govorio je profesor dr. Muhamed Omerović predsjednik “Eko zeleni” TK koji je istakao da smo svi obavezni da čuvamo prirodu, posebno građani Kalesije jer žive u gornjem toku rijeke Spreče koja treba zaštitu i pomoć.

On je istakao da građani BiH posljednjih godina plaćaju fakture, jer su mnogo lošeg uradili prema rijekama pa se one sada “svete” izlazeći iz korita i plave kako poljoprivredna dobra tako i stambene i druge objekte.

Muhamed Omerović je pozvao i nadležne da se više uključe u očuvanje prirode i vode, istakavši da će u Kalesiji pokrenuti i aktivnost da se obilježava i Dan rijeke Spreče kako bi se ukazalo na njenu zagađenost i potrebu da se reaguje.

Također na obilježavanju Svjetskog dana voda govorio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević koji je istakao da je voda najbitniji segment života i da je treba čuvati za buduće generacije, jer svojim postupcima koje sada činimo doprinosimo tome da je vode sve manje i manje.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, prisutnima se obratio šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu općine Kalesija Hazim Halilović koji je kazao da će ove godine na području naše općine početi izgradnja kanalizacione mreže čime će se znatno smanjiti zagađenje potoka i rijeke Spreče, istakavši da je u toku i procedura zatvaranja deponije na Visu čime će rijeka Spreča znatno biti bolja i čišća.

On je rekao da općinski načelnik Sead Džafić sve čini kako bi Kalesija postala ljepša i kako bi njeni građani uživali u tim ljepotama.

Halilović je spomenuo i Strategiju razvoja općine Kalesija koja je usvojena od vijećnika u Općinskom vijeću u kojoj su prioritetni projekti upravo oni koji se tiču zaštite prirode i ekologije.

Doprinos obilježavanju Dana voda dali su i profesorica sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli Mirnesa Zohorović kao i profesor Amir Mešković sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

U programu obilježavanja 22.marta Dana voda u Kalesiji učestvovali su i učenici Osnovne škole Kalesija, MSŠ Kalesija i polaznici Predškolske ustanove “Vedi princ”.

Na kraju manifestacije predsjednik Ekološkog saveza TK Muhamed Omerović najzaslužnijim za očuvanje prirode uručio je i zahvalnice.