FOTO: Obilježen “Dan roze vrpce” u Kalesiji

U organizaciji Udruženja koje okuplja žene liječene i oboljele od karcinoma “Ženo, majko, sestro, …” Kalesija danas je u našem gradu obilježen “Dan roze vrpce”, kako bi se ukazalo na borbu protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

Prema riječima predsjednice Udruženja, Nasihe Pjanić ovo je prvi put da obilježavaju “Roze oktobar”, s obzirom da su nešto više od godinu dana aktivne.

Ona je mišljenja da se o borbi protiv karcinoma treba pričati svakoga dana, a ne samo u oktobru i da žene trebaju što češće odlaziti ljekaru kako bi se kontrolisale i kako bi vodile brigu o svome zdravlju.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića, ovoj manifestaciji je prisustvovala Hata Mujčinović šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti koja je istakla da žene uvijek trebaju da budu uz žene i da jedna drugu podržavaju.

“Općina Kalesija će uvijek pomagati i podržavati ovakva okupljanja. Žene mogu dosta toga uraditi zajedno, možda bolje nego muškarci i njihova podrška jedna drugoj je najbitnija”, kazala je Mujčinović.

Žene iz Udruženja “Ženo, majko, sestro, …”, su položile cvijeće na centralno spomen obilježje, a zatim su posjetile i JZU Dom zdravlja Kalesija.

Članice udruženja građanima Kalesije dijele i letke na kojima su ispisani savjeti o liječenju karcinoma i borbi protiv ove opake bolesti.