Održana Javna rasprava o nacrtu Zakona o javno privatnom partnerstvu u Kalesiji

U prostorijama Općine Kalesija danas je održana Javna rasprava o nacrtu Zakona o javno privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Ministarstva razvoja i podruzetništva, predstavnici USAID-a, šefovi službi u Općini Kalesiji, nevladinih organizacija kao i privrednici sa područja naše općine.

Cilj Javnih rasprava o ovom nacrtu zakonan je dobijanje kvalitetnog zakona koji će olakšati javno i privatno partnerstvo kroz olakšavanje i izmjenu postojećeg zakona, koji je prema mišljenju mnogih neprovodljiv.

Prema riječima Edina Nišića iz Ministarstva razvoja i poduzetništva oni žele putem javnih rasporava da prikupe što više informacija koje će u praksi olakšati primjenu Zakona o javno privatnom partnerstvu.

On je istakao da u prethodnim godinama nijedna općina u TK nije sklopila nijedan sporazum ove vrste.

Primjedbe na postjeći, te prijedloge za novi Zakon o javno privatnom partnerstvu iznio je i šef Službe prostorno uređenje i imovinsko pravne poslove Općine Kalesija Zijad Kulanić koji je istakao da je kroz ovo partnerstvo moguće brže realizirati određene projekte i pomoći lokalnoj zajednici i njenim građanima.

Svi prijedlozi koji su danas izneseni bit će razmatrani i uvršteni u Zakon o javno privatnom partnerstvu TK.

Javnoj raspravi prisustvovali su članovi radne grupe Šemsa Alić (USAID), Anisa Mukić iz Ministarstva finansija TK, Mirela Omerović i Edin Nišić ispred Ministarstva razvoja i poduzetništva, pomoćnici općinskog načelnika Hata Mujčinović, Zijad Kulanić i Abdulah Gutić, Nijaz Hamidović savjetnik za ekonomski razvoj, privrednici Esad Jakubović (Izazov), Abdulah Hadžić (Kuwet), Ahmet Fazlić (Kalsed), predstavnici nevladinih organizacija Aljo Subašić (UMAK), Admir Avdić (Nijemi krik), Fadil Smajlović (Osmijeh nade) kao i vijećnici Armin Karić (SDP), Galib Softić (SDP), Ramiz Baručić (SBiH) i Elvir Brkić (Samostalni vijećnik).