Općinski načelnik prisustvovao sastanku predstavljanja “Inicijative za lokalne vlasti”

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU i BiH, zajedno sa partnerima USAID i Ambsadom Švicarske danas je u Sarajevu predstavljena “Inicijativa za lokalne vlasti”, kojoj je prisustvovao i načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Cilj održavanja sastanka sa predstavnicima lokalne zajednice je da Ured specijalnog predstavnika EU u BiH bude upoznat sa problemima sa kojima se susreću načelnici i gradonačelnici općina i gradova u vršenju svoga posla.

Rečeno je da će Ured specijalnog predstavnika EU formirati i Zajedničku komisiju koja će obići našu državu i od lokalnih vlasti tražiti da identifikuju glavne probleme sa kojima se suočavaju u područjima zdravstva, javnog reda i sigurnosti, općinskih službi i lokalnog ekonomskog razvoja.

“Inicijativa za lokalne vlasti” namjerava pomoći entitetima i lokalnim vlastima u cijeloj BiH da budu bolji u radu, ali isto tako da poboljšaju saradnju sa većim nivoima vlasti i da učinkovitije usmjeravaju finansijska sredstva.

Na predstavljanju “Inicijative za lokalne vlasti”, govorio je i premijer u Vladi FBiH Fadil Novalić, njegova ekselencija šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigermark, kao i njena ekselencija Andree Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH.

Općinski načelnik Sead Džafić ističe da ovakvi sastanci doprinose boljoj saradnji lokalne zajednice i predstavnika EU, te da će općina Kalesija učiniti sve da građani budu zadovoljni radom lokalne zajednice kako bi se stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.