Predstavnici Udruženja PREC iz Živinica MFR-a iz Francuske posjetili Kalesiju

Predstavnici Udruženja porodica Porodični ruralni edukativni centar (PREC) iz Živinica zajedno sa predstavnicima Fondacije MFR iz Francuske jučer su boravili u posjeti našoj općini gdje su se susreli sa članovima kabineta općinskog načelnika Seada Džafića sa kojima su razgovarali o projektima koji se tiču poljoprivrede, ali i o edukaciji.

Savjetnik načelnika Fikret Suljkanović goste je upoznao sa potencijalima koje ima Kalesija kada je u pitanju poljoprivreda, a kazao je i da naša općina prednjači sa proizvodnjom mlijeka što bi mogao biti razlog više da se poljoprivredi posveti veća pažnja.

Također bilo je riječi i o poljoprivrednom dobru Spreča, odnosno zemljištu koje je pogodno za uzgoj više poljoprivrednih kultura.

Predsjednik Udruženja PREC Živinice, Said Karić mišljenja je da Kalesija i Živinice imaju dosta sličnosti, te da su pogodna područja za realizaciju mnogih projekata, posebno kada je riječ o razvoju agroturizma, ali i edukaciji onih koji žele da se bave poljoprivredom da to rade na način kako nauka propisuje kako bi od svojih plodova izvukli što bolji kvalitet.

Pierre Pivotksy potpredsjednik državne Unije MFR sa sjedištem u Parizu zahvalio se domaćinu na gostoprimstvu te je kazao da MFR pomaže usavršavanje ljudi, odnosno njihovo obrazovanje kako bi znali da rade posao za koji se odluče.

On je istakao da naša država ima ogromne potencijale posebno za agroturizam, gdje kompletne porodice mogu da učestvuju u stvaranju gazdinstva i uzgoj proizvoda koji su ekološki zdravi.

Pored potpredsjednika delegaciju MFR-a iz Francuske su činili i Aimée Chervet direktorica MFR Annecy le Vieux, Gerard Petit do direktor Regionalne Federacije MFR Aura i Mirela Maroslić nositeljica Misije Aura u BIH/PREC.

Također delegaciju su čini i Alma Hodžić prevoditeljica u projektu, Jasmina Maslić animatorica u Udruženju PREC, kao i Hasan Hodžić predsjednik Udruženja poljoprivrednika općine Kalesija koji je ujedno i član UO PREC-a iz Živinica.

S druge strane pored savjetnika Fikreta Suljknovića sa gostima su razgovarali i Abdulah Gutić šef u Službi za privredu i budžet, Hazim Halilović šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu, Zijad Kulanić šef u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove kao i Edis Mešić direktor KP “Komunalac” Kalesija.

Sudionici sastanka bili su zadovoljni, a obećan je i nastavak saradnje te zajedničko učešće u projektima koji su za dobrobit poljoprivrednika, ali i za promociju općine Kalesija.