U Kalesiji obilježena godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima položio je danas cvijeće na centralnom spomen obilježju u Kalesiji u sklopu obilježavanja 26.godišnjice od mobilizacije rezervnog sastava milicije koja se u našoj općini održava u organizaciji Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995”.

S obzirom da je , za vrijeme ratnih dešavanja 1991., JNA oduzela oružje Teritorijalne odbrane BiH i stavila ga u svoje magacine i pod svoj nadzor, i da je uveden embargo UN-a na naoružavanje branilaca BiH, poštujući Ustav i važeće Zakone u tom vremenu, Predsjedništvo SRBIH donijelo je 19. septembra 1991. godine, Odluku na osnovu koje je MUP izdao 20. septembra 1991. godine, Naredbu o mobilizaciji cjelokupnog rezervnog sastava milicije.

Prema riječima sekretara Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995.”, Mehmedalije Hodžića ova Odluka je odmah počela sa primjenom u Kalesiji i mnogi milicajci su živote dali za odbranu domovine.

Kako je rekao Hodžić u ratu je 10 milicajaca dalo živote u odbrani Kalesije i Bosne i Hercegovine, deset je umrlo, a oko 70 njih je lakše i teže ranjeno.

Prisutnima se obratiio i predsjednik pomenutog udruženja Enver Jukanović koji se zahvalio načelniku na pomoći koju pruža kako bi živjelo sjećanje na milicajce koji su stali u odbranu domovine. Također je pozvao nadležne da pomognu u štampanju monografije o milicajcima koji su bili tu kada je bilo najteže.

Općinski načelnik Sead Džafić je obećao da će ovakva udruženja koja njeguju sjećanje na događaje koji su iza nas uvijek imati njegovu podršku i pomoć, a policajce je pozvao da budu jedinstveni i da zajedničkim snagama pomognu da se u Kalesiji dešavaju pozitivne stvari i da se o našoj općini počne pričati pozitivno na svim poljima.

Nakon polaganja cvijeća upriličeno je i druženje nekadašnjih milicajaca i članova Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995.” kao i drugih zvanica.