Slider otherpages

  • prirodni potencijali

  • Bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

Turci grade tvornicu tekstilne industrije u Kalesiji, općinski načelnik obećao svu potrebnu pomoć

Datum: 20.07.2017. 16:01

Općinski načelnik Sead Džafić danas je u posjetu primio turskog biznismena Zihnija Yildiza, vlasnika tekstilne kompanije “Zeyteks”, kao i Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore te Ševala Šehića budućeg direktora firme koja će najvjerovatnije sjediše imati u Kalesiji. 

Naime, Zihni Yildiz je u Kalesiji boravio 22.jula, kada je predstavio biznis plan za pokretanje tvornice tekstila koja bi bila smještena na 53.000 m2, a tada načelnik Sead Džafić mu je obećao sve vidove pomoći kako bi se to što prije realiziralo. 

Mi smo prošli put ostali oduševljeni prijemom i obećanjima načelnika. Vidi se da čovjek zna raditi posao i mnogo nam je pomogao .Zato smo se odlučili za Kalesiju. Proces registracije firme je u toku, a onda ide procedura zakupa zemljišta i gradnja proizvodnih hala kako bi do zime počeli sa radom, rekao je Yildiz. 

Za početak tvornica tekstila bi upošljavala 250 radnika, a prema riječima vlasnika u narednih pet godina u pogonima tekstilne industrije bilo bi zaposleno oko 1.000 osoba.

Načelnik je investitorima obećao da će sve učiniti kako bi se što prije krenulo sa izgradnjom proizvodnih hala, a ubrzat će se i proces pribavljanja potrebne dokumentacije. 

Načelnik je Yildiza i njegove saradnike upoznao i sa parcelama koje su predviđene za industrijsku zonu, a istakao je na kraju sastanka da je za investitore tu 24 sata kako bi im pomogao. 

Ono što raduje svakako je i činjenica da investitor iz Turske želi da radove na izgradnji proizvodnih hala radi firma iz Kalesije, a za početak planira se postavljanje objekta na deset hiljada metara kvadratnih. 

 

Kalesija u brojkama

Kalesija u brojkama

Općina Kalesija je smještena u Tuzlanskom kantonu u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, omeđena općinama Tuzla, Živinice, Sapna (FBiH), te opštinama Šekovići, Zvornik i Lopare (RS)

201

km2 Površina

36748

Stanovnika

22

Mjesne zajednice

Google map